Rasfare mange steder: – Jeg lå bare og skalv

Stor snøsmelting fører til fare for flom, jordskred og snøskred torsdag og fredag. For beboere i Ål i Hallingdal har det vært en tøff natt etter en rekke jordras.

Jordras i Liagardane

I Liagardsvegen i Ål gikk det onsdag et større jordras. Eksperter ber folk være oppmerksomme.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Jordskredfaren på Østlandet, Telemark og store deler av Trøndelag er torsdag på gult nivå, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Det betyr at det kan komme flere ras. Jorda er veldig våt nå som følge av stor snøsmelting. Folk må være oppmerksomme på steder med bratt terreng, sier jordskredvarsler Ann-Live Øye Leine i NVE.

Onsdag kveld ble flere beboere i Ål i Hallingdal evakuert etter at det gikk flere ras. Blant dem var bonde Rune Bøygard. Selv om han fikk flytte hjem på kvelden, ble det en urolig natt.

Jordras i Ål

Flere beboere i Ål er evakuert etter at det gikk flere ras. Naturgeograf Kalle Kronholm og bonde Rune Bøygard jobber med å få oversikt over situasjonen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Jeg har ligget og hørt hele natten. Jeg tror ikke jeg har sovet stort. Det har gått mest i å høre etter steinras, sier Bøygard.

– Kan komme mer i løpet av dagen

Natt til torsdag gikk det et nytt ras i området.

– Det er en veldig ekkel følelse, å nesten ikke føle trygg. Jeg kjenner det på kroppen. I går kveld lå jeg bare og skalv da jeg la meg. Det er tøft, sier Bøygard.

Naturgeograf Kalle Kronholm i Skred AS er torsdag på plass for å få oversikt over situasjonen.

Jordras i Hallingdal

Naturgeograf Kalle Kronholm i Skred AS

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Jeg tror ikke vi skal se bort ifra at det kommer mer i løpet av dagen. Det blir mer snøsmelting og da blir det vann som skal nedover, sier han.

Rådmann Tone Tveito Eidsnes i Ål sier kommunen nå samarbeider med NVE, politi og brannvesen for å se til at rasområdene blir sikret.

– Ellers har jeg veldig sympati for bøndene som har fått raset på eiendommen sin. Vi får se hvordan vi følger opp dette i ettertid, sier hun.

Fare for snøskred og flom

Torsdag og fredag er det også varslet stor fare for snøskred i Ofoten, Salten og Svartisen. For Sør-Troms, Indre Troms og Lofoten og Vesterålen er det varsel om betydelig og stor fare.

En rekke steder er det også varslet moderat og stor fare både torsdag og fredag, ifølge varselet fra NVE.

Snøsmeltingen fører også til fare for flom på Østlandet, Telemark og Agder.

Jordras

Onsdag gikk en rekke jordras i Ål. Torsdag kan det komme flere.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– La vannet få renne fritt

Når det gjelder jordskred, ber Ann-Live Øye Leine i NVE folk være spesielt oppmerksomme i dalstrøk og lavtliggende områder hvor det har vært stor snøsmelting.

Der er jorda nemlig klissvåt.

– Man må sørge for at vannet som nå smelter, får renne fritt, så vi ikke får opphopning av vann noen steder. Det vil forverre situasjonen ytterligere. Pass på at du ikke oppholder deg i bratte skråninger, og spesielt på steder hvor det allerede har vært skred og utglidninger.