Hopp til innhold

Rammes hardt av avis-kutt

Drammens Tidende blir hardt rammet av kuttene i avisbransjen.

Dyster stemning i Drammens Tidende

Det er trykket stemning i Drammens Tidende om dagen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Det er trykket stemning i mange av avisene i Buskerud for tiden. Før påske ble det kjent at Amedia, som eier de fleste avisene i Buskerud, skal spare minimum 500 millioner kroner. Det betyr at flere av avisene i vårt distrikt antakelig må nedbemanne.

Drammens Tidende vil bli hardt rammet, og der er stemningen dårlig, forteller klubbleder Arild R. Hansen.

– Den er rar, og trykket. Noen går rundt og er redd for om de har jobb om noen uker. Det bærer naturligvis hele redaksjonen preg av. Folk spør seg hvem som skal ut, hvem som får bli, og hva som blir igjen til dem som blir igjen. Worst case scenario er at en av tre må ut, sier Hansen.

– Skjønner at noe må gjøres


Det er 90 ansatte i Drammens Tidende, og avisa må etter alt å dømme spare mellom 24 og 30 millioner kroner. Allerede i midten av juni vil det være klart hvor det må kuttes.

– Sjøl vi som er tillitsvalgte og vi som er ansatte skjønner at det skjer noe i bransjen. Vi ser tall, vi ser opplag og vi ser annonseinntekter. Det vi er lynende forbanna på, er hastigheten det skjer med, sier Hansen.

– Dette har gått for fort?

– Det går altfor fort.

– Er det sånn at dere går og skuler på hverandre? Er det deg eller meg?

– Det man gjør, er at man går og skuler på ansienniteten sin. Det er jo ingen andre journalistjobber å oppdrive i Norges land heller, så det er tøffe tider, sier Hansen.

Er bekymret

I redaksjonen planelegger vakstsjefen neste dags avis, og på en av plassene sitter journalist Hanne Austad foran PC-en.

– Min første reaksjon var kanskje på linje med hva mine egne unger sa da de fikk høre dette: What? Er det sant? Jeg er jo bekymret. Jeg tenker mye på om jeg har jobb over sommeren. Det er mye av det som fyller tankene mine når jeg går på jobb, og når jeg går fra jobb og er hjemme. Vi har snakket mye om det hjemme også, sier Hanne.

Hanne Austad har jobbet i åtte år i avisa. Først som freelancer, og de siste tre årene som fast ansatt. Hun er en av dem som tenker mye på sin egen ansiennitet sammenlignet med kollegaenes.

– Når denne saken er oppe til diskusjon, så er det noe av det første jeg tenker på. Jeg vet at jeg er en av dem som ligger ganske langt ned. Ikke nederst, men likevel såpass langt nede, at jeg føler på det.


– Må jobbe beinhardt

Kristin Monstad er nyansatt redaktør. Hun håper at hun ikke kommer i en situasjon hvor hun må si opp ansatte. Men hva slags avis skal det bli når de må kutte så mye?

Kristin Monstad Lund

Redaktør Kristin Monstad i Drammens Tidende.

Foto: Hans Christian Eide

– Vi kommer til å gi ut Drammens Tidende på papir, og vi kommer til å gi ut Drammens Tidende på digitale plattformer, akkurat som i dag.

– Men hva slags produkt blir det?

– Det kommer til å bli et enda mer relevant produkt. Det er der vi må jobbe beinhardt. Vi må levere journalistikk som angår leserne våre i mye større grad. Vi må ta et generaloppgjør med mye av det vi driver med, som kanskje ikke treffer like bra.Så ærlige må vi være, og si at det er ikke alt vi gjør som leserne våre faktisk bryr seg så mye om, sier Monstad.