NRK Meny
Normal

Rådet til munnkurv om fredsprisen

Nordmenn i Kina blir rådet til å ikke snakke om utdelingen av Nobels fredspris.

Karin Gauteplass, Torstein Åkre, Kåre Rustand og Roar Olafsen

Karin Gauteplass er i Kina i forbindelse med verdensutstillingen. Hun og kollegene Torstein Åkre, Kåre Rustand og Roar Olafsen, har blitt rådet til å ikke si noe om fredsprisen så lenge de er i Kina.

Foto: Privat

En delegasjon fra Kongsberg er i Kina for å besøke verdensutstillingen Expo 2010 i Shanghai, og de har blitt bedt om å la være å prate om utdelingen.

– Vi har fått beskjed om at det er noe vi ikke bør snakke om, sier Karin Gauteplass til NRK.no.

Hun er i Kina sammen med kolleger i Kongsberg Næringsforening og Handelskammer for å lære om kinesisk næringsliv. Ifølge delegasjonen skal de ha fått rådet fra norsk UD via Oslo handelskammer som også er på verdensutstillingen.

– Vi har ikke gitt rådet

Marte Lerberg Kopstad UD

Pressevakt i UD, Marte Lerberg Kopstad, avviser at norsk UD skal ha bedt norkse aktører om å ikke si noe til pressen om fredsprisen.

Foto: Utenriksdepartementet

Marte Lerberg Kopstad er pressevakt i Utenriksdepartementet. Hun avviser at de skal ha gitt et slikt råd.

– Hverken ambassaden eller vi i UD har sendt noen anmodning til norske aktører i Kina om å ikke å snakke med pressen om fredsprisen. Det er noe som aktørene selv må vurdere og håndtere, sier hun.

– Men kan det ha vært kontakt mellom noen i UD med god greie på Kina som kan ha rådet disse til å ikke snakke med pressen?

– Det kan ha vært kontakt direkte mellom noen av våre folk med Kina-kompetanse og ulike norske aktører, som kanskje har hatt forbindelser tidligere. Men dette er ikke noe jeg har oversikt over, sier Lerberg Kopstad.

Sperret Google

Etter at det i går ble kjent at årets fredspris går til den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo, ble utenlandske medier sperret i Kina.

– Jeg tror ikke den vanlige kineseren vet noen ting om dette. CNN og andre utenlandske medier er blokkert på fjernsynet. Jeg har til og med hørt at Google er blokkert, slik at kineserne ikke skal få vite noe som helst, forteller Gauteplass.

Kongsberg Automotive og Kongsberg Gruppen har begge interesser i Kina. Gauteplass tror ikke at utdelingen av Nobels Fredspris får konsekvenser for handelssamarbeidet.

– Jeg tror at næringslivet på Konsgberg er så fundamentert her nede, så jeg håper og tror at det ikke vil få noen konsekvenser. Men det vet man jo selvfølgelig aldri,. sier hun.