Pynter på utseendet til skolestart

Skjønnhetssalongene har timelistene fulle av ungjenter som vil fikse på utseendet før skolestart.

Frisør Vibeke Jacobsen legger vippeextensions på Juliette Nilsson

Frisør Vibeke Jacobsen legger vippeextensions på 17 år gamle Juliette Nilsson.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Juliette Nilsson

Juliette Nilsson betrakter sine nye vipper.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Skolestarten koster flere tusen kroner for enkelte. For skjønnhetssalongene har fulle timelister av ungjenter som vil fikse på utseendet for å skape et godt førsteinntrykk. Og nye øyenvipper står som regel øverst på ønskelista.

– Vi bruker silkehår, og setter på ett og ett hår på kundens egne vipper. Hver kunde har mellom 60 og 160 hår på hvert øye, så det er jo en del vipper som skal på.

Det krever tid og tålmodighet når frisør Vibeke Jacobsen legger vippeextensions på 17 år gamle Juliette Nilsson. Hun skal begynne på frisørlinja og vil gjerne ta seg godt ut første skoledag.

Les også: Vi strømmer til skjønnhetspleie

– Føler seg bedre

– Jeg synes det er viktig å gi et godt inntrykk. Men jeg gjør ikke dette bare for andre. En føler seg bedre selv også.

Og Juliette er ikke alene om å ønske å ta seg godt ut første skoledag. For salongen «A good feeling» der Vibeke jobber har fulle timelister om dagen, og de fleste er unge jenter.

– Det er de som er hovedkundene nå.

– Hvor viktig tror du det er for dem at de er fine til skolestart?

– Det er viktig, helt klart. Jeg merker jo det, at de er mer kravstore enn andre kunder. De er veldig opptatt av at det skal se riktig ut. De har gjerne med seg bilder og sånne ting, da, sier Vibeke.

Les også: – Presset på unge jenter er så stort at de forstrekker seg

Ikke overrasket

Sanna Sarromaa

Forsker Sanna Sarromaa er ikke overrasket over at unge jenter legger igjen noen 1000-lapper på en skjønnhetssalong før skolestart.

Foto: Keane Studios

– Det er et enormt fokus på utseende blant jenter i alderen 14 til 20 år. Så det er ikke akkurat overraskende, sier forsker og postdoktor ved Høgskolen i Lillehammer, Sanna Sarromaa.

I en undersøkelse der hun kartla tidsbruken til 20 jenter, fant hun ut at de bruker mer tid på utseende sitt enn på lesing og lekser til sammen. Forskningen viser at jentene brukte mellom 30 og 60 minutter på badet hver morgen, men i tillegg går det med mye tid utover dagen.

– Noen sier at utseende er viktig for å oppnå noe. For å få en sommerjobb eller en helgejobb, så må man se pen ut. Og så framhever de skjønnhetens egenverdi. Det er en verdi i seg selv å se bra ut, sier Sarromaa.

Et overflodsfenomen

Fenomenet er ikke særnorsk. For i de fleste vestlige land er jenter opptatt av utseende sitt. Dess mer penger vi har, dess mer bruker vi på å gjøre oss vakre.

– Det er et overflodsfenomen. Men at 17-åringer har råd til å gå på en skjønnhetssalong, det er nok spesielt for Norge, sier Sarromaa.

Les også: Ber foreldre stanse vesketrend

Hun kaller seg selv for politisk feminist. Med det som utgangspunkt, synes hun utviklingen er trist.

– Tenk om de hadde brukt all den tiden og de ressursene på hjernen. Om de hadde pleiet innsiden av hodet, i stedet for utsiden, sier Sarromaa.

Likevel innrømmer hun at hennes eget utseende fikk litt ekstra pleie, den første arbeidsdagen på høgskolen etter ferien.

– Jeg har både sminket meg og fønet håret. Så det er kanskje ikke så rart at jeg aldri blir professor, siden jeg bruker de verdifulle morgentimene på utseende, ler Sarromaa.

– Utseendet viktig

Charlotte Sofia Svendsson

Ungjentene er de største kundegruppa til Charlotte Sofia Svensson nå.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Også hos Drammensklinikken på Gulskogen senter kan Charlotte Sofia Svendsson bekrefte at det er ungjentene som utgjør den største kundegruppa om dagen.

– Det går veldig mye i vanlig hudpleie, også er det veldig mange som ønsker råd om make up, hudpleie og hva de kan gjøre for å få mindre kviser. Det er det som er mest populært.

– Hvorfor tror du det er så viktig for dem å være fine til skolestart?

– Utseendet er jo veldig viktig i dag, for yngre. Med Facebook og Instagram og alt som er, så tar de mye bilder, og det er mange selfies. Folk vil se så bra ut som mulig.

Dyrt å pynte seg

Og det fine bildet på Facebook eller Instagram og et godt førsteinntrykk koster. Ofte er det hele finansiert av mor og far.

– Nå koster jo vippene – vi har jo en kampanjepris på det – 1500 for fullt sett, og frisør ligger jo gjerne på fra 1500 til 2500 kroner. Så er det jo negler. Fullt sett koster 900. Så er det gjerne noen som vil ordne med bryna sine, og det koster 300 kroner, forteller Vibeke Jacobsen.