Overgrepstiltalt: – Du må ikke være redd for meg

DRAMMEN (NRK): Den overgrepstiltalte 34-åringen fra Solør sa til den psykiske utviklingshemmede kvinnen at hun ikke skulle være redd han.

Cato Johannessen

SÅR TVIL: Forsvarer Cato Johannessen sår tvil om utviklingshemmingen til overgrepsutsatt kvinne.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Ett av tiltalepunktene i den omfattende overgrepssaken i Drammen tingrett er seksuelle overgrep mot en psykisk utviklingshemmet kvinne. Det er 34-åringen fra Solør i Hedmark som er tiltalt for å ha utnyttet kvinnens utviklingshemming til å skaffe seg sex.

Kvinnen var onsdag selv til stede i retten, men forklarte seg ikke fra vitneboksen. I stedet ble det spilt av et videoavhør av henne. Der fortalte hun at de to møttes etter at de hadde hatt kontakt på chatt og sms.

– Det var han som foreslo at vi skulle møtes, men han ville ikke at jeg skulle si det til noen. Så ble vi enige om å møtes i et skogsområde, sa hun.

Drammen tinghus

Videoavhør av kvinnen ble spilt av i tingretten.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Videre fortalte kvinnen at han beroliget henne ved å si «Du må ikke være redd meg». Da de møttes, ble det raskt et tema å ha sex. Det ville hun først ikke, men han ba pent.

– Da sa jeg «Ja, vel, greit. Da får jeg bare gjøre det,» fortalte hun.

– Utnyttet meg som et helvete

I videoavhøret forteller kvinnen om de tre møtene med mannen og at hun fikk et håp om at det skulle bli noe mer mellom dem.

– Jeg håpet at vi skulle bli sammen. Jeg sa det til han, men det ble ikke sånn jeg trodde. Bare sånne seksuelle ting, sa hun.

– Når fant du ut selv at du ble utnyttet av han? spurte politikvinnen som avhørte henne.

– Da jeg begynte å tenke meg litt om. Det var noe som ikke stemte. Han ga seg aldri, svarte kvinnen.

– Hva tenker du om han i dag? spurte politikvinnen

– Han er en drittsekk og har utnyttet meg som et helvete, sa hun.

– Ikke psykisk utviklingshemmet

Da tiltalen ble lest opp i starten av rettssaken, erkjente ikke 34-åringen straffskyld på dette punktet. Mannen erkjenner riktignok at han har møtt henne tre ganger og hatt et seksuelt forhold, men erkjenner ikke straffskyld fordi han mener kvinnen ikke er psykisk utviklingshemmet.

Forsvarere overgrepssak

Det er ni forsvarere i rettssaken.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Dette er noe vi kommer tilbake til i dokumentasjonen. Det foreligger ingen diagnose på at hun er psykisk utviklingshemmet, sier 34-åringens forsvarer Cato Johannessen til NRK.