Prestene blir ikke kastet ut

Fra og med 1. september i år har ikke lenger prestene boplikt på prestegårdene. Men de blir ikke kastet ut fra de gamle ærverdige husene rundt i landet, der det har bodd prester i hundrevis av år.

Sogneprest Sveinung Hansen

Sogneprest Sveinung Hansen trives med å bo i prestegården i Hol.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Hvis de vil, kan de bo i prestegårdene så lenge de beholder jobben i prestegjeldet.
Som kompensasjon for den bortfalte boplikten vil alle prester få et lønnspålegg på 50.000 kroner.
– Det er ikke sikkert dette er til vår fordel likevel, sier sogneprest i Hol i Hallingdal, Sveinung Hansen.

– Det var jo lett å rope "Hurra" når man så at man kunne få om lag 50.000 kroner mer i året som prest. Men, så når jeg leste litt mer, så ble jeg usikker.

Blir boende

Så lenge Sveinung Hansen fungerer som prest i Hol i Hallingdal, blir han etter all sannsynlighet boende i prestegården.

– I dag har jeg både en rett og en plikt til å bo i prestegården, så lenge jeg er prest i Hol og Hovet og Dagali og Skurdalen.

– Hva skjer etter 1. september, da?

– Det er det som er spennende og utfordrende, at etter 1. september må jeg velge om jeg vil fortsette å bo i prestegården i Hol, eller om jeg må ut på boligjakt.

Skal selge mange

Hol prestegård

Hol prestegård.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Avdelingsdirektør Bernt Aas i Opplysningsvesenets Fond (OVF), som eier de fleste prestegårdene her i landet, sier at ingen prester blir kastet ut etter 1. september.

– Nei, de prester som er ansatt i stillinger hvor det fulgte en prestebolig med, har denne tjenesteboligen som en del av sine ansettelsesvilkår, og får beholde det godet så lenge de er i den stillingen, sier Aas.

Når prester slutter i stillingen, eller går av med pensjon, vil det etter hvert bli en del ledige boliger. Noen av dem vil bli solgt, og noen vil Opplysningsvesenets Fond beholde, fordi de er viktige kulturminner i kirken.

Les også:

Sveinung Hansen trives med å bo i prestegården.

– Det er et privilegium å få lov til å bo i en så flott bolig midt i Hol. Vi har jo også en redusert husleie, som jeg nå er spent på om blir fordelsbeskattet, sier presten.