Portrett av 22. juli-generasjonen

I disse dager kommer boka «Fra ungdommen», en annerledes bok om 22. juli-tragedien.

Til ungdommen 1

En gammel buss ble base for forfatterne i tre år, der de reiste rundt for å møte ungdommen over hele landet.

Foto: Paragon Features

De var tre gutter som ville samle historier, reise og ha det gøy, så kom 22. juli. Det endret alt. Resultatet er en bok tegner et portrett av en hel ungdomsgenerasjon, med terroren 22. juli som bakteppe.

Det var høsten 2011 de tre forfatterne Aleksander Andersen, Lars Andreas Ellingsgard Øverli og Martin Slottemo Lyngstad startet på dokumentarprosjektet «Fra ungdommen».

– Det startet med en ide om at vi ville reise rundt, være vår egne sjefer, og samle gode historier. På det tidspunktet hadde vi kjøpt en gammel buss, som skulle være basen, som vi skulle bo og jobbe på. Vi fant ut ganske snart, at den ga oss en mulighet som ingen andre hadde, til å være ute blant norsk ungdom over lang tid, sier Lars Andreas Ellingsgard Øverli.

Forlaget beskriver resultatet slik:

«Over tjue ungdommer forteller sin historie og portretteres med fantastiske bilder. Det blir et nært og personlig møte med fremtiden. Dette er unike historier som ikke bare tar pulsen på Norge i dag, men som forteller unge lesere at de ikke er alene. Et unikt og spennende prosjekt som har tatt over tre år!»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fra ungdommen

Montering av utstilling i forbindelse med lanseringen av 'Fra ungdommen' hos Cappelen Damm i Akersgata. Aleksander Andersen og Lars Andreas Ellingsgard Øverli.

Foto: Aleksander Aandersen / Paragon Features

– Terrorangrepet 22. juli rammet unge mennesker over hele landet. Vi har forsøkt å løfte blikket, se ut over AUF og politikk og sette det som hendte i en større sammenheng, sier han.

De tre fikk støtte fra Fritt Ord og Kulturrådet og gjennom bilder, film og tekst har de portrettert over 30 ungdomsmiljøer fordelt på seks lokalsamfunn spredt over hele landet: Kongsberg, Trondheim, Karasjok, Odda, Mandal og Hadsel i Vesterålen.

– Det er alle mulige historier i de seks lokalsamfunnene. På hvert av stedene er det en 22. juli-historie – om noen som overlevde, eller noen som mistet noen. Så har vi bygd ut fra det. Det er vanlig ungdom som lever vidt forskjellige liv, men som sammen danner et mangfold det er vanskelig å finne om du ikke leter etter det,

Fra ungdommen

To av forfatterne: Aleksander Andersen og Lars Andreas Ellingsgard Øverli.

Foto: Raymond Dalen / NRK

–.Det kan være alt fra noen som sitter i fengsel etter å ha ranet en bank, til barnevernsbarn, til en som har spilt profesjonelt i Rosenborg og så videre, sier Ellingsgard Øverli.

Øyeblikksbilde

De har jobbet frem et sterkt tematisk prosjekt, der målet har vært et øyeblikksbilde etter 22. juli.

– Målet med boka er å finne ut hvem ungdomsgenerasjonen som lever nå er. Den ungdomsgenerasjonen som levde da 22. juli skjedde. Det er på en måte et referanseprosjekt norsk historie. Hva vil denne ungdommen? Hva tenker de? hva vil de? Det er jo de som skal arve det samfunnet vi lever i, sier Aleksander Andersen.

Men det er et ganske ambisiøst og hårete mål å skulle beskrive en hel generasjon?

– Det er det mesr hårete målet vi kunne finne, men vi er ganske stolte nå, når vi har fått laget en bok som kommer ut på et av landets største forlag, i tillegg til en artikkelserie i Aftenposten utøver høsten, sier Andersen, som snart haster inn til Oslo og boklansering i kveld, sammen med størrelser som Dag Solstad og Vigdis Hjort.