Sambandet til Nordre Buskerud politidistrikt slått ut av scanner

En mann i 20-årene fra Hønefoss er pågrepet for å ha forstyrret sambandet til Nordre Buskerud politidistrikt i natt.

Nødnettet

Det gamle nødnettet til Nordre Buskerud politidistrikt ble i natt blokkert av lyder. Det er ikke mulig i Oslo, der har politiet tatt i bruk det nye nødnettet som gjør at uvedkommende ikke kan lytte på politiets samband.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Sambandet var nede i en halv time, forteller operasjonsleder Espen Sola, som ser svært alvorlig på hendelsen.

– I 02-tida i natt ble sambandet vårt blokkert ved at noen la inn sirenelyder på nettet vårt. Dermed fikk vi ikke kontakt med våre egne patruljer, vi måtte bruke telefonen, sier Sola.

Sårbart system

I påvente av det nye digitale nødnettet, bruker politidistriktet det gamle analoge sambandssystemet.

– Dette viser hvor sårbart det gamle sambandetsnettet er. Vi ser frem til å få det nye nødnettet som gjør at slike ting ikke skal være mulig, i hvert fall ikke med enkle midler, sier operasjonslederen til NRK.

Sola sier mannen hadde en scanner med mulighet til å sende ut lyd på anlegget deres. Dette er utstyr som dessverre kan kjøpes i utlandet, sier han.

Etter planen skal det nye nødnettet være ferdig utbygget innen utgangen av 2015. Nødnettet skal gi bedre koordineringsmuligheter ved ulykker og katastrofer, og skal erstatte flere ulike nødnett hos etatene.

Kjenning av politiet

– Når sambandet vårt blir blokkert på denne måten, er det en sikkerhetsrisiko for våre egne mannskaper, men også for den befolkningen vi skal betjene, sier Sola.

Mannen som sendte lyd ut på sambandet beskrives som en kjenning av politiet.

Mannen er i midten av 20-årene, og ved hjelp av lokalkunnskaper fikk vi tak i ham i Hønefoss sentrum. Vi beslagla utstyret, og vedkommende blir anmeldt. Det vil bli etterfulgt med et kraftig forelegg, som gir et signal videre til andre som har slike tanker, sier Sola.