Hopp til innhold

Politiet: – Disse sakene prioriterer vi ikke

Pumpestikk og ærekrenkelser er blant sakene som politiet henlegger av kapasitetshensyn. Nå ber riksadvokaten om oversikt fra alle politidistriktene.

Bensinfylling

Å fylle drivstoff og stikke fra regningen er blant sakene politiet henlegger på grunn av manglende kapasitet.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

I disse dager skal alle politidistriktene svare på hvilke saker de henlegger av kapasitetsgrunner. Ifølge riksadvokaten er det mistanke om at det gjøres ulike vurderinger fra distrikt til distrikt.

– Statistikk kan tyde på at praksisen varierer ganske mye. Å henlegge en sak på grunn av kapasitet har blitt lagt betydelig merke til i en del tilfeller, sier førstestatsadvokat Harald Strand hos riksadvokaten.

– Hvilke saker skal absolutt ikke stå på disse oversiktene?

– De alvorlige straffesakene som vold og seksualforbrytelser skal ikke henlegges på grunn av manglende kapasitet, sier Strand.

– Bagatellmessige saker

Ett av distriktene som allerede har svart, er Søndre Buskerud politidistrikt. De har sendt inn følgende liste over saker som henlegges av kapasitetsgrunner:

Bensinpumpe

Pumpestikk er et stort problem for bensinstasjonene.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK
  • Mindre ATK-saker (fotoboks) med identifikasjonsproblemer
  • Mindre vegtrafikkuhell
  • Ubetalte drosje- og hotellregninger
  • Underslag utleiebiler
  • Leie av video/tv o.l.
  • Pumpestikk
  • Ærekrenkelser
  • Krenke en annens fred

– Det er få saker Søndre Buskerud henlegger på grunn av kapasitet, men vi henlegger noen saker som er bagatellmessige, sier påtaleleder Inger Lise Øverby.

– Hvorfor er ikke disse sakene alvorlige?

– Opp mot organisert kriminalitet og alvorlig narkotikakriminalitet så blir dette mindre alvorlig, sier Øverby.

Ressursmangel

Øverby forteller at distriktet gjerne skulle hatt flere ressurser til å etterforske saker. Hvis distriktet hadde fått flere ansatte, ville hun allikevel ikke valgt å bruke dem på det hun betegner som bagatellmessige saker.

Politiinspektør Inge Lise Øverby, leder retts- og påtaleneheten

Påtaleleder Inger Lise Øverby vil ikke prioritere de bagatellmessige sakene.

Foto: Politiet

– Jeg tror vi hadde vridd ressursene til å jobbe mot for eksempel arbeidslivskriminalitet, menneskehandel, narkotikasaker og familievold.

– Hvis folk vet at dere ikke prioriterer manglende drosjeregninger og pumpestikk, vil ikke folk gjøre mer av dette når de ikke får politiet etter seg?

– Det tror jeg vel egentlig ikke. Det er jo ikke sånn at vi ikke gir bøteleggelser hvis det tar lite ressurser, men i bunn gjør vi lite med disse sakene, sier Øverby.

Behov for felles retningslinjer

Det er i forbindelse med politireformen at statsadvokatene skal redegjøre for hvilke saker som henlegges av kapasitetsgrunner.

– Vi skal være varsomme med å være kategoriske før vi har fått inn alle svarene, men vi ser at det er et behov for felles retningslinjer, sier Harald Strand hos riksadvokaten.

Når de har fått inn alle oversiktene, skal de ta stilling til hvilke type saker politiet skal kunne henlegge av kapasitetsgrunner.

Flere nyheter fra NRK Buskerud