Hopp til innhold

Politiet oppfordrer til å bruke snille kostymer på Halloween

Den siste tiden har skumle klovner som skremmer vettet av folk spredt seg til store deler av verden, også Norge. Nå ber politiet om at vi bruker snillere kostymer på Halloween.

Killer clown

KILLER CLOWN: Skumle klovner har blitt observert flere steder i landet den siste tiden. Fenomenet startet i England, og har den siste tiden spredt seg til USA og også Norge.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Fenomenet som først startet i England har nå spredt seg til USA. Den siste tiden har også flere mennesker i Norge hatt skremmende opplevelser med folk som kler seg ut som klovner.

For bare noen dager siden ble klovner observert stående på utsiden av stuevinduer i Porsgrunn sentrum. Forrige uke ble også to mindreårige jenter i Harstad skremt av to personer som hadde kledd seg ut som klovner. Klovnene sprang etter jentene. Tirsdag forrige uke skremte også tre klovner med slagvåpen flere personer på Romerike og i Bodø.

– Halloween skal bare være moro

Helle Kvale

Helle Kvale mener det er synd at folk bruker klovnemaskene til å skremme andre.

Foto: Louise Samnøy / NRK

Nå som det snart er Halloween og tid for å ta på seg skumle kostymer dukker spørsmålet om klovnekostymene opp. På Nille på Strømsø i Drammen har butikksjef Helle Kvale dekorert butikken med skjeletter og spøkelser.

– For oss er Halloween bare moro. Det er den tiden på året hvor vi har det utrolig gøy på jobb, sier hun.

Derfor er det ekstra vemodig med "killer clowns" som går rundt og skremmer tilfeldige folk like før dagen skal feires, mener Kvale.

– Velg et snilt kostyme

Jan Dystland er politioverbetjent i Sør-Øst politidistrikt. Han oppfordrer til å velge et snilt kostyme til årets Halloween.

– Dersom man skal være den blide klovnen med rød nese går det fint, men de fæle klovnemaskene behøver man ikke å bruke, sier Dystland.

Han mener det også er viktig at de voksne følger barna rundt under årets halloweenfeiring. Og dersom man skulle møte på såkalte "killer clowns" oppfordrer Dystland til å ta kontakt med politiet.

Gutt med klovnemaske

To unge gutter iført klovnemaske skremte flere i Rønvik i Bodø tirsdag forrige uke.

Foto: Politiet / NTB scanpix

Tør ikke å gå ut av huset

De personene NRK møter i Drammen sentrum har delte meninger om klovnene.

Jeg leste at det var en killer clown i nærheten av der jeg bor, så jeg tør ikke å gå ut når det er mørkt.

Sara-Therese Lund

Hirut Tererfe sier hun derimot ikke lar seg skremme av maskene.

– Nei, jeg synes ikke det er noe skummelt, sier hun.

Marius Myrvang sier at han synes det er greit å skremme, selv om det er dårlig gjort.

– Det er dårlig gjort overfor barn. Da må vi være flinke til å fortelle barna at det ikke er så veldig skummelt, og at det bare er en lek, sier han.