Hopp til innhold

– Tror MDMA er helsekost

To unge døde på under fire måneder. Nye overdosetilfeller på legevakt hver uke. Nå ber politiet om bedre informasjon fra helsevesenet om MDMA-bølgen.

En fotomontasje med bilde av Haakon og kirkegården.

BORTE: Haakon Bratland ble 21 år før han døde av sin første MDMA-rus. Siden har foreldrene kjempet mot flere dødsfall. – Det viktigste for oss er å få ut budskapet om hvor farlig det er og langtidsskadene, også for hjernen din. Det ødelegger deg, sier moren.

Foto: Privat

Selv om de færreste bruker det, tror politiet mange ikke kjenner risikoen med MDMA.

– Vi møter ungdom, og stadig flere omtaler dette som helsekost. Da må vi si ifra, sier Kari Benjaminsen.

Hun leder forebyggende avdeling hos politiet i Søndre Buskerud. Minst to fra distriktet døde i fjor av MDMA (se faktaboks). Offentlige kilder opplyser om stoffet, men det er mye annen informasjon å få tak i.

Alarmknapp fjernes

UFARLIGGJØR: – Det er litt som å snakke til veggen. Flere ser på det som en grei, billig og ufarlig måte å ruse seg på, som ikke synes så godt hos foreldrene når de kommer hjem etter fest, sier legevaktsjefen.

Foto: Vegard M. Aas / NRK

– Det de leser på nett er positivt. Så kan man diskutere bakgrunnen for det, men dette er jo også en salgsvare. Derfor ønsker jeg at vi kommer med riktig informasjon ungdommen klarer å lytte til.

Hun ber helsevesenet om bedre informasjon for å forebygge misbruk.

Mangler oversikt

Før jul advarte legevakta i Drammensregionen om ukentlige overdosetilfeller. Sånn er det fortsatt.

– Ungdom mener det er nervøse voksne som overdriver når man kaller dette farlig. Det vet du ikke før du har prøvd, sier leder Liv Heidi Brattås Remo.

Rusen kan gi uheldige og fatale konsekvenser, noe de informerer pasientene om.

Eddy Singh (17)

FORGIFTET: 17-åringen døde av MDMA-forgiftning, konkluderte obduksjonsrapporten etter at Eddy Singh mistet livet sommeren 2017.

Foto: Privat

– Men det har ikke vært avskrekkende nok, og det er MDMA som skremmer oss. Det de ikke tar høyde for er at de ofte kombinerer dette med alkohol.

Organsvikt og store blødninger

I september døde Haakon (21) etter å ha prøvd stoffet for første gang.

Han fikk multippel organsvikt og massive, indre blødninger fra spiserøret helt ned til tarmen, sier moren Mona Bratland.

Hun rakk akkurat frem til sykehuset før Haakon døde. Nå oppfordrer foreldrene andre om å være på den sikre siden, ved å takke nei.

En fotomontasje med bilde av Haakon og kirkegården.

BORTE: Haakon Bratland ble 21 år før han døde av sin første MDMA-rus. Siden har foreldrene kjempet mot flere dødsfall. – Det viktigste for oss er å få ut budskapet om hvor farlig det er og langtidsskadene, også for hjernen din. Det ødelegger deg, sier moren.

Foto: Privat

Helsedepartementet: – Det går veldig fort

Maria Jahrmann Bjerke (H), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet

REFORM: Kampen mot overdosedødsfall er prioritert av regjeringen gjennom ny strategi og rusreformen, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet. – Helsetjenesten har en viktig rolle i det forebyggende arbeidet rundt overdoseproblematikk og bruk av nye syntetiske stoffer, sier statssekretær Maria Bjerke (H).

Foto: Regjeringen

Regjeringen vil overføre ansvaret for rusmisbruk fra justis- til helsesektoren i forbindelse med rusreformen. Men narkotikautviklingen går fort.

– Vi ser en økning av nye, syntetiske stoffer ungdom ikke kjenner farene ved, sier statssekretær Maria Bjerke.

Stoffene sprer seg raskt, understreker hun, og viser til USAs fentanylepidemi.

– Jobber dere konkret med MDMA og unge i dag?

– Vi jobber med konkrete tiltak i den nye overdosestrategien. Blant annet et pilotprosjekt der 13 forsøkskommuner utarbeider lokale handlingsplaner mot overdoser.

I tillegg er det etablert et nettverk av lavterskeltiltak i kommunene.

– Politiet har en viktig rolle i å avdekke bruk og misbruk av narkotika. Helsetjenestens primære oppgave er å gi hjelp til de som får en overdose eller har andre helseutfordringer rundt rusmisbruk.

Flere snakker nå om MDMA som at det skulle vært helsekost

Kari Benjaminsen, forebyggende avdeling hos politiet i Drammen

Politiet straffer med bøter, førerkortbeslag eller urinkontrakt.

Benjaminsen mener likevel at skadevirkningene må tydeligere frem.

– Taushetsplikt gjør ofte at vi ikke får informasjon fra helsevesenet. Jeg ønsker et bedre samarbeid for å satse riktig. Om alle unge som bruker MDMA, som helsevesenet møter.

Kari Benjaminsen er fagleder hos politiets forebyggende avdeling i Drammen

RUSMØTE: Politiet får høre om MDMA-bruk fra unge selv, men ønsker bedre oversikt over omfanget. I april møtes myndigheter i drammensregionen for å unngå at flere unge ruser seg.

Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK

Flere nyheter fra NRK Buskerud