Hopp til innhold

– Vi skal ha null voldssaker i julebordstiden

Julebordsesongen blir villere og villere for hvert år. Nå har politiet sett seg lei på overstadig berusede mennesker som skaper bråk og uhygge i byen.

Rådgiver i Drammen kommune Liv Kari Flaten.

Rådgiver i Drammen kommune Liv Kari Flaten holder fram plansjen som er sendt ut.

Foto: Christofer Kjos Gabrielsen / NRK

Derfor har politiet sendt brev til alle utestedene om at de ikke serverer alkohol til allerede berusede personer.

For restauranter og utesteder er julebordssesongen den mest travle tiden av året. For dem er et av de største problemene at mange som nå er ute bare er det to til tre ganger i året. Og når firmaet betaler drikker de som regel mye mer enn de tåler.

– Da kjøper de sprit i baren selv om de er vant til å drikke øl. Det går mye i akevitt, som har en lei ettereffekt, sier restaurantsjef på Oscars i Drammen, Chris Bourne.

Åpenbart påvirket

Restaurantsjef på Oscars i Drammen Chris Bourne.

Restaurantsjef på Oscars i Drammen Chris Bourne.

Foto: Christofer Kjos Gabrielsen / NRK

Bourne har fått brevet som politidirektoratet og helsedirektoratet har samarbeidet om. Den viser grader av alkoholpåvirkning fra edru til bevisstløs tilstand. Grensen går når man er åpenbart påvirket. De største kjennetegnene da er at man er uoppmerksom, man snakker utydelig og høyrøstet og virker forstyrrende på andre gjester.

Bourne synes en slik påminnelse er bra å få, men at den er ganske opplagt. For bartendere opplever de fleste de forskjellige gradene av alkoholpåvirkning hver dag på jobb.

– Det går på erfaring og vi må se an en og en. Problemet er at mange skjerper seg når de bestiller i baren og da kan det være vanskelig å se om de har fått for mye å drikke eller ikke, forteller han.

De som skjenker alkohol har sammen med bevillingshaver ansvaret for å ikke servere de som er åpenbart påvirket.

Rådgiver i Drammen kommune Liv Kari Flaten jobber med bevillingsaker. Hun har stor forståelse for at det ikke alltid er lett å se om noen er overstadig beruset.

– Samtidig er bartenderne drillet på dette. En del av deres utdanning er å kjenne igjen når noen har fått nok.

Flere tilfeller av overskjenking

Når kommunen gjorde en opptelling på overskjenking i 2009 endte det med merknader ved 13 tilfeller. Bystyret i Drammen har bestemt at alle utesteder som er oppe til klokka 03:30 skal kontrolleres 12 ganger årlig. Forskriftene til alkoholloven sier at man skal ha tre ganger så mange kontroller som antall bevilgninger som er gitt.

– Når kontrollører oppdager at noen er åpenbart påvirket observerer de den eller de gjestene det gjelder. Dersom en vakt blir oppmerksom på dette og avviser vedkommende fra skjenkestedet får ikke skjenkestedet noen bemerkning. Om vedkommende får mer å drikke har bartenderen opptrådt i strid med loven, forteller Flaten.

Straffen for å bryte alkohollovens bestemmelser kan ende med fengsel og bøter, for da blir politi og rettsvesenet innblandet. Kommunen kan inndra skjenkebevillingen. I Drammen har det hendt at dette har skjedd, men det forekommer veldig sjeldent.

– Det hender ofte at vi må gi advarsler til utestedene, sier Flaten som uten å navngi noen av utestedene innrømmer at det er de samme stedene som går igjen.

– Ganske fuktig

Drammen kommune har aldri inndratt en bevilling på en enkelt observasjon. Det må være snakk om i hvertfall et par tilfeller innenfor et halvt års mellomrom før et utested mister skjenkebevillingen sin.

Den mest hektiske sesongen for de fleste utestedene er julebordssesongen. Og Liv Karin Flaten vet at det da kan være vanskelig å ha kontroll på alle gjestene.

– Det er en tendens til at et julebord skal være ganske fuktig, så kommunens tips til julebordgjestene er å stanse alkoholinntaket litt tidligere og eventuelt ta seg en kaffepause, sier hun.

Null voldstilfeller

Politiet i Drammen har sendt ut brevet fordi de vet at julebord kan bli litt vel fuktige. De håper en liten påminnelse om alkoholloven kan bidra til å gjøre byen trygg og besøkene til utestedene til en hyggelig opplevelse for gjestene.

– Tilbakemeldingene vi har fått er at denne enkle selvforklarende plansjen faktisk kan være til god hjelp, sier ordenssjef på Drammen politistasjon Dag Ebbestad.

Politiet håper at samarbeidet med utelivsbransjen kan føre til å redusere skjenkingen noe for med mindre alkoholkonsum vil føre til mindre vold.

– Vi vil sette fokus på dette fordi vi ser at voldsstatistikken stiger parallelt med beruselsesgraden og vi har satt oss som mål å ha null voldstilfeller i julebordssesongen, forteller Dag Ebbestad optimistisk.