NRK Meny
Normal

Politiet advarer mot hjemmefester

– Hjemmefester er en uting, og slike fester bør ikke finne sted. Det sier Kari Benjaminsen, som er leder for forebyggende avdeling hos politiet i Drammen.

Kari Benjaminsen

Kari Benjaminsen, leder for forebyggende avdeling hos politiet i Drammen, vil ha helt slutt på hjemmefester.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

17 år gamle Jonas Wendelborg Bråten døde søndag, etter å ha blitt livstruende skadet av et stikkvåpen på en hjemmefest i Hokksund.

En 18-åring blir i morgen ettermiddag fremstilt for varetektsfengsling, siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

– Dette er trist, bare trist. Nå håper jeg at det tragiske som skjedde, kan være en vekker, at det kan være med på å forhindre at noe slikt skjer igjen, sier Kari Benjaminsen.

Skjønte ikke hvor alvorlig det var

– Vi skjønte ikke hvor alvorlig dette var før vi søndag fikk beskjed om at Jonas var død. Det sier Kristian Gisti fra Sande. Han var blant dem som var invitert til festen i Hokksund, og ble vitne til krangelen som skulle koste 17-åringen livet.

Kristian Gisti og Celine Victoria Sæther

Kristian Gisti og Celine Victoria Sæther forklarte seg i dag til politiet om hva de så på festen i Hokksund.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Idag var Kristian hos politiet sammen med venninnen Celine Victoria Sæther og forklarte seg om hva de var vitne til.

– Vi var bare rundt ti stykker der i starten. Så begynte det å komme folk, ti og ti i slengen. Det ble flere og flere hele tida. Så begynte de to å krangle, forteller Kristian.

Han forteller at 17-åringen ble stukket i halsen med ei knekt flaske, og at han gikk rundt og ropte på hjelp fordi han blødde.

Flere andre unge var inne på badet sammen med 17-åringen, der de forsøkte å stanse blødningene. Bare noen timer etter fikk ungdommene greie på at 17-åringen døde av skadene han fikk.

– Helt forferdelig

Kristian sier han fikk sjokk da han hørte om det, og at vennegjengen er sterkt preget av det.

– Jeg kjenner 18-åringen litt fra før. Jonas ble jeg først kjent med på festen. Siden jeg på en måte ikke er så nær, er det vel andre som har det verre enn meg, sier Kristian, som var med da ungdommene samlet seg i Haug kirke etter at dødsfallet ble kjent.

– Det var egentlig helt forferdelig. Det var masse ungdommer overalt, og alle gråt jo. Det var ikke noe moro, sier Kristian.

Knivdrap i Hokksund

En 18-åring er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge etter hjemmefesten i Hokksund i helgen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Var fortvilet

Det skal ha vært nærmere 70 ungdommer til stede på festen, som bare var ment for noen få. Festen var lagt ut som et arrangement på Facebook. Ungdommen som bor i huset, var fortvilet over at festen var kommet ut av kontroll, og ringte, ifølge Kristian politiet for å få hjelp like før de to guttene begynte å krangle.

Det er nettopp det at slike fester lett kommer ut av kontroll, som gjør at Kari Benjaminsen og hennes kolleger i politiet vil ha slutt på dem.

– Vi ser, at det er veldig ofte der det skjer ting, når foreldre ikke er til stede. Dette er et veldig viktig tema, og jeg synes det er bra at det blir tatt opp igjen nå, selv om det var en veldig trist påminnelse vi fikk denne gangen, sier Benjaminsen.

Politiet ber om at personer som har vært til stede på festen, og som ikke har vært i kontakt med politiet, melder seg. De er også interessert i bilder og videoer fra festen.