NRK Meny
Normal

Pianotalent tilbake i Drammen

Bare 12 år gammel flyttet pianotalentet Olga Jørgensen fra Drammen helt alene for å studere piano i London. Lørdag er hun tilbake for å spille eksamensoppgaven sin i teateret.

Olja Jørgensen

Olga Jørgensen har kommet tilbake etter 10 år for å holde eksamenskonsert i Drammens Teater.

Foto: Christina Honningsvåg / NRK

Hun var bare 12 år gammel da hun bestemte seg for å flytte hjemmefra.
Jenta het Olga Jørgensen, bodde i Drammen og var et helt spesielt pianotalent.

Uten foreldre og uten venner begynte hun å studere ved Royal Academy of Music i London. Denne uken er hun hjemme i Drammen for å spille sin eksamenskonsert.

– Jeg syns alltid at det er gøy å komme hjem og være sammen med foreldrene mine.

Ville prøve selv

Olga er nå 21 år, og det er snart 10 år siden hun flyttet til England. Når hun tenker tilbake så synes hun at det var verdt det.

– Hvis jeg ser tilbake på alle opplevelsen og alle folkene jeg har blitt kjent med på de 10 årene så har det absolutt vært verdt det. Det har så klart vært både opp og nedturer, men sånn er livet.

Selv om mange unge mennesker velger å ta noen år på en skole i utlandet, er det få av disse som drar som 12 åring og uten familien.

– Jeg bare bestemte meg rett og slett. Jeg ble kjent med noen fra denne skolen i England, og bestemte meg for at jeg skulle prøve.

– Jeg ville reise hjemmefra og prøve dette selv, forteller Olga.

Savnet familien

Men hun har merket på savnet etter familien.

– Når man er tolv år så savner man selvfølgelig mamma og pappa, men jeg var ofte hjemme. I tillegg visste jeg alltid at jeg kunne komme tilbake hvis jeg fant ut at skolen ikke var noe for meg.

Men arbeidet ga resultater. Olga ble tidenes yngste vinner av Ticon musikkstipend i Drammen bare 16 år gammel. Hun har mottatt Drammen kommunes kulturpris og har vunnet mange priser i internasjonale konkurranser.

– Mye jobb

Olga har reist rundt så å si hele Europa og holdt masse konserter. Hun innrømmer at det har vært og fortsatt er mye jobb.

– Da jeg var tolv år så øvde jeg cirka fire timer om dagen, men nå øver jeg i hvert fall seks til sju timer hver dag. Og det må man. Det blir mye sitting ved pianoet. Jeg øver litt på morgenen, så har jeg en pause med forelesninger på skolen midt på dagen før jeg øver mer på ettermiddagen.

– Det kan bli litt monotont av og til, men så har vi litt kammermusikk hvor vi spiller sammen med andre, så blir det litt mer spennende. Men det er mye terping, sier Olga.

Og som alle andre topputøvere er også selvdisiplin en nødvendighet også for pianister.

– Jeg tror at man nesten må ha det for å komme langt som musiker, man må ha mye disiplin fordi det krever mye arbeid for å komme langt.

– Gøy å spille i Norge

Snart venter eksamenskonserten på Royal Academy of Music, foran to sensorer. Men før det er hun i Norge for å spille konserten for et publikum. Og at hun valgte å komme hjem er ingen tilfeldighet.

– Jeg syns det er gøy å spille i Norge, jeg syns publikum er veldig hyggelige og det er alltid fint å holde konserter her. Folk er generelt veldig imøtekommende og hyggelige, og det liker jeg.

– I England har jeg av og til følt at folk er veldig kritiske, og negativt kritiske. Men det er jo også der jeg spiller eksamenskonserter eller sånne ting, så da føler også på det på en annen måte.

Veien videre

Om et år er Olga ferdig på skolen i London. Og veien videre går trolig hjem, dersom den anerkjente norske pianisten Håvard Gimse lar henne.

– Nå har jeg ett år igjen i London, og etter det så tror jeg at jeg skal hjem til Norge og Oslo. Jeg har planer om å ta en mastergrad på Norges musikkhøgskole.

– Jeg skal ha en time med Håvard Gimse i neste uke, og se hvordan det går og om han vil ha meg, smiler Olga.

Du kan se og høre Olga Jørgensen spille sin eksamenskonsert i glassfoajeen i Drammens Teater på lørdag klokken 19.