Per Spook med utstilling på Helgelandsmoen

RINGERIKE (NRK): Den splitter nye utstillingen «Paris og snø» inneholder dog ingen bilder av et snødekket Eiffeltårn. Derimot flere snøbilder fra Per Spooks andre favorittsted Sigdal.

Per Spook foretrekker sort/hvitt

Per Spook stiller med 26 nye bilder til utstillingen ved Galleri Klevjer. Her sammen med gallerist Thomas Klevjer.

– Skulle jukse litt og få interesse rundt utstillingen. Så tenkte jeg at hvis jeg kaller det «Sne og Paris», så vil det bli «Sneiparis». Men så tenkte jeg at hvis jeg sier «Paris og sne», så er vi på to forskjellige retninger. Og de retningene er Paris og Sigdal, forklarer Per Spook.

I det gamle kornlageret på Helgelandsmoen, rett utenfor Hønefoss, henger det 26 svart-hvitt bilder i andre etasje.

– Det er 13 fra Paris og 13 fra Sigdal, sier Spook.

– Dine to favorittsteder i verden?

– Der hvor jeg er. Favorittsteder, absolutt, ler han.

Kontraster og nyanser

Fotografiene utgjør utstillingen "Paris og snø" som åpner lørdag i Galleri Klevjer. Spook har bodd en mannsalder i motemetropolen Paris og hatt eget motehus på Avenue Montagne, men har i flere tiår hatt sitt eget pustehull i Sigdal i Buskerud.

– Når jeg bestemte meg for å ha Sigdal som et sted jeg reiste hjem til, så fant jeg ut at Paris og Sigdal det er perfekt. Og det var det, sier Spook og legger til:

– Det ble som sort-hvitt bilder og nyanser. Du får forhold som er helt riktige. Paris er jo samtidig en by som er alle sin by. Du er ikke i Frankrike heller. I Sigdal er du i naturen, der alle er og kan være.

– Men Sigdal er kanskje ikke like mye alle sin, som Paris?

– Det er det ikke. Jeg tror ikke verden kommer til Sigdal, det hadde vært katastrofe, ler Spook.

Per Spook med et fotografi av Andersnatten

– Andersnatten er som vanlig favoritten, sier Spook. Her fra utstillingen «Under Andersnatten» fra Villa Fridheim i Krødsherad i 2012.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Få mennesker på bildene

I fjor stilte han ut svart/hvitt litografier i Galleri Klevjer. Det var tegninger fra storhetstiden og motekolleksjonene i Paris. I år er han tilbake med fotografier.

Fotografiene tok Spook sist høst og i vinter, og de er ikke stilt ut tidligere. 77 åringen forteller at han ikke blir trøtt av å lete etter mønster, utsnitt og motiver rundt seg og at han alltid har hatt et kamera med seg.

– Når jeg begynte i motehuset fotograferte jeg selv alt som hadde med modeller og presseinformasjon. Og det syntes jeg var moro og spennende, sier Spook.

– Men det er overraskende lite mennesker på fotografiene dine?

– Ja, jeg tenkte jeg kom til å få spørsmål om det. For å si det rett ut: Jeg er ikke så veldig begeistret for å fotografere mennesker. For jeg syntes det er veldig personlig. Så jeg foretrekker å fotografere naturen, avslutter han.