De eldre har blitt mer urbane

DRAMMEN (NRK): De eldre blir stadig mer urbane, og flere av dem ønsker bylivet velkommen, viser forskning.

Bjørg Ølstad

FORNØYD: Bjørg Ølstad er fornøyd med å bo midt i sentrum i Drammen. I åttende etasje har hun utsikt over blant annet Ypsilon bru.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

– Jeg har lagt ut et bilde på Instagram av champagne og melon, så du har å like det! Jeg er både på Facebook og Instagram, jeg må jo følge med.

Mellom moderne leiligheter på Union ved Elvebredden i Drammen sitter en gjeng urbane pensjonister. De drikker kaffe fra espressomaskin og spiser nystekte vafler rundt et felles bord i uteområdet.

Flyttet fra landet til byen

– Jeg trives veldig godt her, men jeg var spent når jeg først flyttet hit. Jeg er oppvokst på en gård hvor det var veldig stille, men jeg hadde bestemt meg for å flytte til byen før jeg ble pensjonist, og jeg har ikke angret ett sekund.

Det sier Bjørg Ølstad som pensjonerte seg for fire år siden, og flyttet til moderne leiligheter midt i Drammen sentrum.

– Det er kort vei til biblioteket, butikken, apoteket, vinmonopolet, toget, bussen, teateret, kino og ikke minst skogen, ramser hun fornøyd opp mens hun ser utover byen fra verandaen i åttende etasje.

– Men hvorfor tror du det har blitt så populært for eldre å bo i byen?

– Jeg tror det ene er det sosiale og det andre at det er veldig slitsomt å ha et hus å holde i orden. Derfor er det mye enklere å bo i en leilighet.

Urbant liv i Drammen

VAFFELFREDAG: Disse pensjonistene nyter bylivet. På fredager samles de til felles kaffe og vafler i utearealene i Selvaag Pluss boligene.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

De eldre blir yngre og yngre

Baard Schumann, som er administrerende direktør i Selvaag Bolig, kan bekrefte at flere og flere eldre ønsker det urbane livet.

Baard Schumann

Baard Schumann i Selvaag Bolig opplever at flere og flere eldre ønsker å bo i deres moderne leiligheter.

Foto: Selvaag bolig

– I dagens samfunn blir folk yngre og yngre jo eldre de blir. Derfor tror vi ikke på å bygge typiske eldrekonsepter slik man så for 20–30 år siden, men heller et sted der alle kan bo, og hvor de eldre kan få et enklere liv.

– Er de eldre i dag mer moderne enn før?

– Jeg tror de eldre i dag er mye mer moderne. De er vant til å reise så mye mer, og opplever andre kulturer på en annen måte enn før.

Union Brygge, Drammen

MODERNE: Flere eldre velger å flytte inn i moderne og lettstelte leiligheter i sentrum.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Flere kjøper bolig etter fylte 50

Forsker Lars Gulbrandsen i Velferdsforskningsinstituttet NOVA kan fortelle at de eldre stadig oftere kjøper leiligheter.

En rapport viser at antall eldre mellom 50 og 70 år som kjøper bolig er dobbelt så mange for høsten 2015 sammenlignet med høsten 2012.

Lars Gulbrandsen, forsker NOVA

Forsker Lars Gulbrandsen forsker på de eldres boligvaner, og bekrefter at flere eldre kjøper leiligheter i dag enn før.

Foto: Eva Marie Bulai / NRK

– Det ser ut til at en økende andel eldre finner ut at de skal få seg en bolig som det er lettere å bli gammel i, sier forskeren og legger til:

– Sannsynligvis vil omsorgsbehovet i den type boliger bli mindre, og det vil føre til at de eldre vil kunne bo hjemme lenger. Til syvende og sist fører dette til en bærekraftig velferd.