Påstand om fengsel for drapstrening av hunder

Statsadvokaten ber om to og et halvt års fengsel for buskerudmannen som er tiltalt for flere brudd på dyrevelferdsloven.

Fra video av villsvinjakt i Frankrike

Flere av de tiltaltes hunder angriper et villsvin som skriker av smerte og redsel. Dette bildet skal være tatt i Frankrike der villsvinjakt er lov.

Foto: Politiet

Påtalemyndigheten mener blant annet at mannen har drevet systematisk drapstrening av hundene sine, og latt dem gå løs på forsvarsløse dyr. Aktor Inge Svae-Grotli mener det er bevist at mannen har begått mange grove lovbrudd.

Nekter for drapstrening av hunder

– Det har skjedd planmessig over mange år, at man starter med små dyr, man beveger seg oppover med større dyr, og avler på de hundene som viser best resultater med denne treningsformen, sier Svae-Grotli.

– Har kjørt et korstog

Mannens forsvarer, Anders Westeng, mener derimot at politiet og statsadvokaten har kjørt et korstog mot hans klient. I følge Westeng er mannen en hundeelsker som aldri har fortjent å bli hengt ut som en dyreplager.

Angrer på brutal jakt

– Man kan nesten lure på om vi har vært i samme sak. Vi har vært til stede her i syv uker, og fått belyst en sak særdeles grundig. Jeg har gjort gjeldende og begrunnet i retten her, at denne saken, den ble overkommunisert og vidløftiggjort så til de grader når dette startet. Blant annet ble det lekket filmer og sånt fra politiet til pressen, som skapte inntrykk av at dette var en veldig alvorlig og stor og tung sak.

Advokat Anders Westeng

Buskerudmannens forsvarer, Anders Westeng, menr polutiet og statsadvokaten har kjørt et korstog mot hans klient.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Det er det ikke. Det har vært enkelttilfeller av lovbrudd, men det vi har fått høre om i retten her, det er alt i alt et meget sunt, godt og velferdsfremmende hundehold, sier Westeng.

Påstand om fengsel for seks personer

Totalt er seks personer tiltalt i denne saken.

For en mann i slutten av trettiårene fra Østfold har aktoratet lagt ned påstand om fengsel i ett år og seks måneder.

For en kvinne i begynnelsen av trettiårene er det lagt ned påstand om ni måneders fengsel, for en kvinne i slutten av førtiårene er det lagt ned påstand om nitti dagers fengsel. Det samme gjelder en mann i begynnelsen av trettiårene og en førti år gammel mann.

Det er også lagt ned påstand om at alle de tiltalte mister retten til å ha eller stelle dyr i minst fem år.

Inge Svae-Grotli

Aktor Inge Svae-Grotli mener det er bevist at det er begått mange grove lovbrudd.

Foto: Linda Vespestad / NRK

I morgen avsluttes rettsbehandlingen i Kongsberg og Eiker tingrett, og dom ventes først om flere uker.

Beslagla 25 hunder

Saken om de seks som politiet mener har trent opp hunder til å være et våpen mot villsvin, katter, kaniner, griser, grevlinger og andre dyr, ble etterforsket av Sør-Øst politidistrikt. I forbindelse med ransaking hos to av mennene ble det beslaglagt 25 hunder i en aksjon desember 2015.

Flere av disse hundene ble avlivet fordi de ble sett på som farlige for både mennesker og dyr. Hundene er av typen amerikansk bulldogg og støver.