NRK Meny
Normal

Passkø: – Risikerer å miste flyet

Dersom du ikke har passet i orden før du reiser på utenlandsferie i sommer, kan du i verste fall måtte avlyse ferien.

Nødpass

STOR ØKNING: Politiet i Søndre Buskerud opplever å skrive ut flere nødpass enn det de har gjort tidligere.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Politiet på Gardermoen har redusert kapasitet som følge av ferieavvikling, og de som ikke har skaffet nødpass på forhånd, risikerer derfor å møte stengte dører på landets hovedflyplass, skriver Dagbladet. Reisende blir bedt om å kontakte sitt lokale politidistrikt dersom de har behov for nødpass.

Samtidig advarer politiet i Buskerud om at ventetiden for å få pass hos dem også kan være lang, både når det gjelder pass og nødpass.

– Folk risikerer å miste flyet sitt dersom de ikke planlegger godt nok, sier Randi Finnestrand i Søndre Buskerud politidistrikt.

– Mange slurver

Randi Finnestrand

Randi Finnestrand i Søndre Buskerud politidistrikt opplever at mange er trege med å ordne nytt pass.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Det kan være opptil tre timer ventetid på passkontoret, og det kan ta opptil 10 virkedager å produsere passet slik at det er klart til bruk. Det er også svært begrensede muligheter til å få nødpass utenfor åpningstiden.

– Folk er utrolig dårlige til å planlegge før de skal på ferie, og de slurver med å fornye passet i tide, sier Finnestrand.

Både Søndre og Nordre Buskerud politidistrikt opplever at mange kommer en uke før de skal på ferie for å fornye passet sitt. Da er det for sent, og folk må få utstedt nødpass.

– Vi skrev ut 30 nødpass forrige fredag, noe som ikke er normalt. Kapasiteten var sprengt, og vi måtte innkalle ekstra ansatte for å ta seg av kundene. Men dette kan vi ikke gjøre hver gang, sier Finnestrand.

Stor økning i nødpass

Politidistriktene i Buskerud har opplevd stor økning i antall utstedelser av nødpass, noe de ønsker å begrense.

– Det er lettere å forfalske et nødpass enn et vanlig pass og vi bruker lenger tid på å produsere et nødpass, noe som gjør at køen vokser, sier Finnestrand.

Hun er oppgitt over at folk tar lettvint på det.

– Det sier seg selv at et nødpass er noe man skal bruke når det oppstår en uforutsett situasjon. En reise som har vært planlagt i et halvt år er ikke uforutsett, sier Finnestrand.

Buskerud har også tatt seg av mange henvendelser om pass fra Vestfold, Asker og Bærum, fordi de tidligere har slitt med sprengt kapasitet på passkontorene sine. Men nå går det utover Buskerud, og derfor har de andre økt bemanningen med sommervikarer.

Politistasjonen på Gardermoen utstedte 65 nødpass forrige søndag alene, og pågangen er stor. Selv om stasjonen i utgangspunktet holder åpent 24 timer i døgnet, kan reisende risikere å måtte vente ubehagelig lenge for å få utstedt nødpass på flyplassen i sommer.