Hopp til innhold

Partypensjonistene kommer

Eldre drikker stadig mer alkohol. En ny partypensjonistgenerasjon er i ferd med å vokse frem.

Vera Evjen Øi

Vera Evjen Øi nyter et glass vin innimellom, men sier hun ikke er en såkalt partypensjonist.

Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK

– Være fri og frank og gjøre akkurat som jeg vil. Det er deilig. Det er et godt liv for meg.

Det forteller Vera Evjen Øi på 74 år fra Oslo. NRK møter henne i strandkanten i Holmsbu i Hurum sammen med familien der hun eier et feriehus. Og hun sier at hun er en av dem som nyter et glass i ny og ned.

– Jeg tar meg et glass hvitvin en gang iblant, kanskje en eller to ganger i uken og det nyter jeg.

En friere tilværelse

Pensjonistene nå er den generasjonen som historisk sett har hatt de beste rammene for sin pensjonisttilværelse. Økonomien er ofte tryggere, helsen er bedre og pensjonstilværelsen starter tidligere enn den tidligere gjorde.

Willy Pedersen

KRAVSTORE: Norske pensjonister vil de neste årene bli stadig mer krevende å behage, fordi generasjonene som hadde sin ungdom gjennom 1960- og 70-årene vokste opp i en opprørsk tid som unge. Vin, reising og generell livsnytermentalitet er viktige ingredienser, ifølge forsker Willy Pedersen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

De har også historisk sett en høyere utdanning og derfor også en høyere opptjening av pensjon i løpet av livet.

Les: Pensjonister lønnsvinnere de siste fem årene

Willy Pedersen, professor ved institutt for sosiologi ved Universitetet i Oslo, sier at det derfor er en tendens blant pensjonister at de drikker mer alkohol nå enn tidligere.

– Vi har sett en økning i alkoholforbruket til eldre mennesker i 60-årene og oppover. Denne gruppen bruker mer alkohol enn tidligere, og økningen hos eldre har vært adskillig sterkere enn i andre deler av befolkningen.

– Ungdom har de siste årene redusert sitt forbruk av alkohol ganske betydelig, sier Pedersen.

– Kan by på utfordringer

Han mener utviklingen ikke utelukkende er positiv.

– Vi står overfor noe som for mange vil være en god utvikling, at man har det bedre, økonomi er bedre og fritid som man bruker på fornuftige måter. I ytterkant av dette så ser vi også konturene av nye problemer, for der hvor det er mye alkohol så dukker det også opp problemer med sykdom, skader, ulykker og dødelighet.

Han sier at mens man tidligere var mest bekymret for ungdom og alkohol, så kan det tenkes at mange kommer til å være bekymret for eldre og alkohol i tiden fremover.

– Jeg har selv snakket med mennesker som jobber med eldre i helsevesenet som får nye problemer med å kontrollere alkoholforbruket hos denne gruppen, og møter problemer som de ikke møte for bare 10–15 år siden.

Les: Eldre drikker mer enn unge voksne

Vil ha mer frihet

Pedersen er selv i 60-årene, og sier at også den kommende pensjonistgenerasjon kan komme til å by på utfordringer.

– Mange av oss som var barn av 60 og 70-tallet var opptatt av frihet og noe antiautoritært. Vi prøvde å rydde vekk gamle autoritære strukturer. Så når denne generasjonen kommer på gamlehjem, så vil de selvfølgelig ville bestemme mye mer selv enn kanskje tidligere mer lydige generasjoner hatt ambisjoner og muligheter for å gjøre.

– Vi får nok en slags opprørsgenerasjon som ikke er så lett å ha kontroll over, og når den har lyst til å feire sine dager med vin og glede, så tror jeg nok at det kan bli vanskelig å stagge, sier Pedersen.

Les: Høyres pensjonister slår tilbake: – Vi er ikke egoistiske

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vin.

LIVSGLADE DRIKKER: 2000-tallets alderspensjonister viser seg så langt å være en relativt fuktig generasjon sammenlignet med forgjengerne. Vin er ofte inne i bildet, ifølge forskere. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Det kan bli litt fyll

Tilbake på stranda i Hurum sitter Vera med barnebarnet på fanget. Også hun har merket den økende bruken av alkohol blant de i hennes aldersgruppe.

– Ja, det er en del fyll, men den er nok kanskje litt skjult. Det går nok unna noen vinflasker, og kanskje også like mange som hos de unge. Jeg tror at man må passe seg litt, at man ikke kommer i den gruppen hvor det er det daglige.

Selv om hun ikke selv mener hun er en av partypensjonistene, skjønner hun godt hva det siktes til, og tror ikke at det er noe for henne.

– Jeg tror kanskje ikke at jeg ville flyttet til disse sydhavslandene hvor det er en del det kanskje er litt mer party hver dag. Det hadde ikke vært noe for meg i alle fall. Det er litt farlig også, man kan få noen vaner, sier Vera.