NRK Meny
Normal

Overlege frykter ny gonorétopp

DRAMMEN (NRK): Flere nordmenn får kjønnssykdommen gonoré. Nå frykter overlege at sykdommen skal komme ut av kontroll.

Prevensjon

Kondom kan være en god forsikring mot kjønnssykdommer.

Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

I 2015 ble det registrert 851 nye tilfeller av kjønnssykdommen gonoré. Ifølge Folkehelseinstituttet var 690 av de smittede menn og 161 kvinner. Omtrent to tredeler av mennene hadde blitt smittet av andre menn. Antall tilfeller har imidlertid også økt blant heteroseksuelle menn og kvinner, ifølge Folkehelseinstituttet.

Øyvind Nilsen i Norsk Folkehelseinstitutt

Øyvind Nilsen i Norsk Folkehelseinstitutt.

Foto: FHI

– Spesielt sterk har økningen av gonoré vært blant kvinner, der antall tilfeller har tredoblet seg på få år, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen i Folkehelseinstituttet.

Han mener økningen i gonorétilfeller de siste årene skyldes en kombinasjon av mer effektiv diagnostikk og en reell økning i forekomsten av sykdommen.

– Kan bli en reell trussel

Gonoré kan være smertefullt og i verste fall forårsake sterilitet. Det er en økning i alle tilfeller av kjønnssykdommer, men det er gonoré som bekymrer legene mest. Årsaken er at bakterien er så motstandsdyktig.

Thomas Skrede

Overlege Thomas Skrede ved medisinsk avdeling på Drammen sykehus.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Hvis økningen fortsetter, så blir dette en reell trussel igjen, sier overlege Thomas Skrede ved medisinsk avdeling på Drammen sykehus.

Gonoré var spesielt vanlig i Norge på 1970-tallet. Fra 1980-tallet har det blitt langt færre tilfeller, men økningen de siste årene bekymrer overlegen på Drammen sykehus.

Behandles med antibiotika

Gonoré kan enkelt påvises gjennom en urinprøve, men behandlingen av sykdommen er noe mer komplisert enn ved andre kjønnssykdommer.

– Vi kan ikke basere oss på tablettbehandling. Vi må bruke midler som må gis som injeksjoner, sier Skrede.

Overlegen tror nordmenn er blitt dårligere til å bruke kondom og at det er årsaken til at stadig flere får kjønnssykdommer.

– Det kan tenkes at gode behandlingsalternativer gjør at seksuelt overføre sykdommer er blitt ufarliggjort, sier Skrede.

Stadig flere får kjønnssykdommer. Hvorfor bruker vi sjeldnere kondom enn før?

Hvorfor slurver vi med å bruke prevensjon? Vi spurte folk på gata.