Hopp til innhold

Vil snu røyken for å redde liv

Å få røyken den korteste veien ut av tunellen kan være avgjørende for at bilistene selv skal kunne redde seg ut ved en tunellbrann. Idag øvde brannvesenet på å snu vindretningen i ventilasjonsanlegget inne i tunellen.

Brannøvelse i tunell

Brannen er i full gang inne i Strømsåstunellen.

Foto: Drammensregionens brannvesen

Branner inne i tuneller er svært utfordrende for brannvesenet. I 2011 oppstod det brann i Oslofjordtunellen da en lastebil fylt med papir tok fyr. Tolv personer havnet på sykehus og mange måtte gå ut av tunellen totalt i blinde fordi røyken var så tett. Den gangen ble røyken ledet den lengste veien ut fordi det var i den retningen ventilasjonsanlegget blåste. Rutinen har nemlig vært at røyken skal ledes i den retningen ventilasjonsanlegget blåser, uavhengig av hvor i tunellen brannen oppstår. Hadde røyken blitt ledet den korteste veien hadde det blitt lettere for folk å komme seg ut raskt.

Tunellbrannøvelse

Brannvesenet er i gang med øvelsen inne i Strømsåstunellen.

Foto: Drammesregionens brannvesen
Tunellbrannøvelse

Tykk røyk siver ut av tunellen. Det er svært vanskelig å se noe inne i tunellen.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

LES OGSÅ:

Øver på å snu røyken

I dag øvde brannvesenet på å snu vindretningen i ventilasjonsanlegget i Strømsåstunellen for at røyken kunne ta korteste veien ut. Med 17000 biler i døgnet er tunellen regnet som en risikotunell. Oppstår det brann i tunellen regner både Statens Vegvesen og brannvesenet med at det vil være biler der inne.

–Med så mange biler gjennom tunellen daglig er det svært viktig at vi får øvd på tunellbrann i Strømsåstunellen, sier praktisk tunellansvarlig hos Statens Vegvesen, Hanne Løver Thon.

Vindretningen kan være avgjørende

Når ulykken er ute er det viktig at bilistene selv kan redde seg rasket ut. Da kan vindretningen på ventilasjonsanlegget være helt avgjørende. Når hele tunellen er fylt med svart røyk er det nærmest umulig å se noe.

– Hvis røyken da blir ledet korteste veien ut blir færre utsatt for røyk og det blir lettere å komme seg ut, forteller Trond Bekken, avdelingsleder ved Drammensregionens brannvesen.

Erfaringene fra øvelsen vil bli brukt til å utforme nye rutiner for å redde folk ut av tuneller.