NRK Meny
Normal

Oransje er in i skogen

Glem grønt og brunt og grått i skogen, det er oransje som gjelder for norske jegere når de velger antrekk.

Oransje luer er pop

Oransjefarget lue gir bedre sikkerhet i skogen under jakt mener Statskog som gir bort gratis luer i høst.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Det har bokstavelig talt gått et lys opp for norske jegere. I alle fall de aller fleste, skal vi tro Statskog og jaktutstyrsbutikken Magasinet i Drammen. I fjor ble 3000 oransje jaktluer revet bort da Statskog gikk ut med tilbud om gratis luer til sine jegere. I år er nye 2000 oransje luer delt ut i ekspressfart, og nytt opplag på ytterligere 2000 luer er bestilt, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog.

Deler ut gratis luer

Fagsjef for jakt og fiske i Statskog Jo Inge Breisjøberget deler ut 7000 oransje jaktluer.

Foto: Mona Breisjøberget / Statskog

Fortsatt mye grønt

I varehyllene til Magasinet i Drammen er det fortsatt flest grønne jakt- og turklær, men i handlekurven til Vidar Brekke er det sterkt innslag av oransje. Han skal ha jaktklær til ungene, selv har han allerede kjøpt jaktklær med innsydde oransje felter.

– Det har blitt en trend å gå med noe oransje, og det kreves også. Jaktlederen vår ser helst at vi går med noe oransje, og i hvert fall på hodet, sier Vidar Brekke.

– Er det sånn at alle på jaktlaget bruker det?

– Ja, alle har oransje på hodet.

Og det er ikke lenger noen som motsetter seg å ha godt synlig hodeplagg i skogen, sier Vidar Brekke.

Skutt i brystet

Allerede på andre dag av årets rypejakt ble en mann i Vest-Telemark skutt i brystet med hagle. 20. september ble en norsk jeger skutt under fuglejakt i Jämtland i Sverige, og fem dager senere ble en 63-åring alvorlig skadet av vådeskudd i Sør-Trøndelag.

– Det skjer i gjennomsnitt én jaktulykke annethvert år med fatal utgang. Det er svært få sett i lys av hvor mange tusen som jakter. Men vi må alltid ha ambisjoner om å få antallet ned til null, og luene kan medvirke til det, sier Jo Inge Breisjøberget i Statskog.

Oransje falt i smak

Statskog gir bort 7000 slike luer. Gir tryggere jakt.

Foto: Statskog / Statskog

Sjelden ulykker

Han vil likevel ikke overdrive faren ved å ferdes i skogen uten oransje eller rød lue, for det er sjelden det skjer ulykker.

– Det er 150 000 jegere i Norge, som kanskje jakter ti dager hver. Og vi har en fatal ulykke ca. annethvert år, så heldigvis er det forholdsvis få som rammes.

– Det går fortsatt mest grønne jaktklær, men trenden er klar, det går mer og mer kamofarger med innslag av oransje. Trenden kommer fra USA der det er påbudt med signalfarger, sier Kristian Thorrud hos Magasinet.