– Å nekte folk å røyke ute er uhørt

Tomas Hernandez, daglig leder for Skutebrygga i Drammen, har ikke troen på forslaget om røykfri uteservering.

Tomas Hernandez

Daglig leder for Skutebrygga ved elvebredden i Drammen priser dagens røykelov, men er svært kritisk til det nye forslaget.

Foto: Nora Brønseth / NRK

Det er ti år siden røykeloven ble innført, og i den anledning har Norges astma og allergiforbund tatt til orde for å innføre røykeforbud på uteserveringer her i landet.

– Den røykeloven vi har nå er bra, men å gå så langt som å nekte folk å røyke ute, det er på kanten, sier daglig leder for Skutebrygga i Drammen.

Hvorfor er det på kanten?

– Jeg synes vi skal ta hensyn til dem som røyker også. Nå har vi et flott røykfritt lokale inne, men jeg har problemer med å bli med på røykfri uteservering.

– Ikke nødvendig med en slik lov

– Jeg tror ikke det er nødvendig med en slik lov. Færre og færre røyker, og røykerne tar mer hensyn, sier Håkon Næss Jonson, daglig leder for Goggen Sportspub.

Åse Berit Brunes, som liker å sitte på Skutebrygga i sola med en røyk i handa, sier hun kommer til å slutte å dra på uteserveringer om forslaget blir en realitet.

Åse Berit Brunes

Åse Berit Brunes synes ikke noe om det nye forslaget.

Foto: Nora Brønseth / NRK

– Jeg synes ikke noe om ikke noe om at alt skal bli røykfritt. Vi røykere har jo rett til å være her og kose oss vi også. Man kan heller innføre adskilte områder for røykere og ikke-røykere.

Positive til forslaget

Men ikke alle er like negative til forslaget. Medeier av Brasserie Fengselet i Hønefoss, ser forslagets positive sider.

– Jeg er i utgangspunktet ikke imot forslaget. Hvis du sitter ved siden av tre stykker som røyker og du ikke røyker selv, er det klart at du blir sjenert av det. Det er jo ikke akkurat helsefremmende. Men det ville kanskje ført til at vi mistet noen gjester i starten, eller at de kom til å gå fortere.

Per Lunde tror derimot at en utvidet røykelov ikke vil påvirke økonomien. Som daglig leder for Jonas B. Gundersen Jazzkjøkken i Kongsberg, ønsker han forslaget velkommen.

– Hvis dette vil føre til at noen slutter, eller at forbruket går ned, er det bare bra. Jeg tror ikke det vil føre til noen stor dramatikk i omsetningen heller.

Var skeptisk til røykeloven

Hernandez har vært daglig leder for Skutebrygga i 13 år, og var svært skeptisk til røykeloven da den ble innført.

Skutebrygga

Foreløpig sitter røykerne og ikke-røykerne side om side på Skutebryggas uteservering.

Foto: Nora Brønset / NRK

– Jeg trodde røykeloven skulle føre til at vi måtte legge ned. Men det er det motsatte som har skjedd.

– Jeg tror ikke det nye forslaget kommer til å bli gjennomført. Men man skal aldri si aldri. Om myndighetene vedtar loven, da får vi bare følge reglene.