Hopp til innhold

Ønsker bedre kontroll på koranskolebruk

Drammen (NRK): – Fylkeskommunen kunne gjort mer for å få oversikt over jenter som sendes på koranskole, mener fylkespolitiker i Buskerud.

Lavrans Kierulf i Frp

KREVER TILTAK: Lavrans Kierulf (Frp) mener fylkeskommunen må finne ut av omfanget.

Foto: Benedicte Fjelly / NRK

I forrige uke fortalte NRK at flere jenter fra en tyrkisk menighet i Drammen drar på koranskole i Belgia eller Tyrkia etter 10. klasse i stedet for å begynne rett på videregående skole. Dette ville Frps Lavrans Kierulf ta opp med fylkesutdanningssjefen i Buskerud, Jan-Helge Atterås.

Onsdag var det møte i hovedutvalget for utdanning, og da skulle han får svar på om fylkeskommunen kjenner til denne problemstillingen.

– Ungdom som drar på koranskole, opplyser ikke fylkeskommunen om det. Derfor er det vanskelig for oss å vite hvor stort omfang det er på dette. Det kan være et problem hvis ungdom som burde vært på videregående skole, gjør noe annet i en viktig ungdomstid, sier fylkesutdanningssjef, Jan-Helge Atterås.

– En vanskelig gruppe å få kontakt med

Hvert år er det alltid noen elever som ikke søker seg videre fra tiende klasse til videregående, og da sender fylkeskommunen både brev, SMS og ringer. Men fylkesutdanningssjefen sier at det er vanskelig å få kontakt med dem som angivelig sender jentene sine på koranskole.

​Fylkeskommunen har blant annet en oppfølgingstjeneste, men denne er frivillig og kan dermed ikke tvinges på noen, sier fylkesutdanningssjefen.

Fylkesutdanningssjefen i Buskerud, Jan-Helge Atterås

VANSKELIG: Fylkesutdanningssjef i Buskerud, Jan-Helge Atterås, vil også jobbe for å få bedre oversikt.

Foto: Benedicte Fjelly / NRK

Men Kierulf mener at det kan gjøres mer. Han er bekymret for holdninger som jentene lærer på koranskolene og hvilke verdier de kommer tilbake til landet med.

– Det er klart det er viktig å sende brev og SMS-er, men her kan man sette i gang ytterligere tiltak, mener Frp-politikeren.

Atterås er enig i at det kan være et problem dersom ungdom ikke starter på videregående skole fordi de reiser på koranskoler i utlandet.

– I den grad vi klarer å få det, så vil vi jobbe for å få en bedre oversikt. Både ved hjelp av oppfølgingstjenesten, minoritetsrådgivere og skolene våre, sier han.

– Banke på dører?

– Så langt har vi normalt ikke gått, da måtte vi ha hatt en veldig god grunn.

– Foreldrenes ansvar

Det Islamske Kultursenter i Drammen har ikke ønsket å fortelle hvor mange jenter som drar på koranskoler hvert år, men NRK kjenner til flere jenter som enten er i Belgia eller Tyrkia på slik religionsundervisning.

Menigheten sier at dette er foreldrenes ansvar og at menigheten kun er veiledere og heller ikke gir økonomisk støtte til jenter som drar.

Flere nyheter fra NRK Buskerud