NRK Meny
Normal

Omvalg eller ikke i Drammen

Når valgstyret i Drammen møtes klokka 15 i ettermiddag må de ta stilling til om det blir omvalg i byen.

Bragernes Torg
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Politiets etterforskning har vist at det har foregått valgfusk. Det er folk i rusmiljøet som har blitt tilbudt 50 kroner, for å stemme på en ferdig utfylt liste fra Arbeiderpartiet.

Peronser i SV og Frp vil at det blir omvalg. Ordfører og leder for valgstyret, Tore Opdal Hansen, mener det ikke blir aktuelt. Det er fordi at selv om man skulle forkaste samtlige 364 stemmesedler med kumuleringer for Yousuf Gilani, ville det ikke ha noen betydning for mandatfordelingen i bystyret.

Dermed anbefaler trolig valgstyret at bystyret på tirsdag godkjenner valget.

Gilani ikke tilstede

Yousuf Gilani
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Bystyremedlem Yousuf Gilani har blitt knyttet til valgfusket, fordi hans navn skal være kumulert på flere av de ferdig utfylte stemmesedlene som ble tilbudt folk i rusmiljøet. Gilani selv mener dette er en svertekampanje mot han.

I bystyret i morgen kommer ikke Gilani til å være tilstede. På fredag ble det klart at han tar pause fra politikken, for å skape ro rundt bystyremøtet. Noe både Gilani og ledelsen i Drammen Arbeiderparti er enige om.

Begrenset omfang.

Politiets etterforskning har til nå vist at valgfusket har foregått i et begrenset omfang i rusmiljøet.

Politistasjonssjef Jan Erik Strøm
Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

 - Avhørene som er gjørt av vitner tilsier at man har blitt bedt om å stemme på et parti mot små beløp penger, sier politistasjonssjef i Drammen, Jan Erik Strøm.

Politiet er i begynnelsen av etterforskningen, og har foreløpig ikke et totalt bilde av verken omfanget eller hvem som står bak det angivelige kjøpet av velgere.

- Etterforskingen dreier seg nå om enkeltpersoner i enkelte miljøer i Drammen. Vi kan ikke si noe om hvem disse menneskene er, eller hva slags relasjoner de har til personene som har mottatt betaling. Det er begrenset hva politiet kan gi av informasjon så lenge denne saken er inne i en etterforskingsfase, sier Jan Erik Strøm.