Ølet fra Kongsberg gjenoppstår

Øl-sorten Kongsberg Pale Ale som høstet priser på 1800-tallet, gjenskapes i et mikrobryggeri i Kongsberg.

Ølproduksjon

Mikael Rydell, restaurantsjef og ølbrygger ved Opsahlgården restaurant i Kongsberg, produserer Pale Ale.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Ølet brygges på malt og humle og det mineralrike Kongsberg-vannet.

For 100 år siden ble et av verdens beste ølslag brygget på Kongsberg. Kongsberg Pale Ale ble premiert under verdensutstillingen i Philadelphia i 1876 og i Paris i 1878. Nå gjenskapes ølet i et mikrobryggeri i Kongsberg.

– Kongsberg bryggeri var ett av de ledende bryggeriene i Europa, nettopp på grunn av tilgang til gruvene og stabilitet på temperatur. Så de kunne brygge på tidspunkter ingen andre kunne, forteller Mikael Rydell, restaurantsjef og ølbrygger ved Opsahlgården restaurant i Kongsberg.

Slutt i 1921

Det første ølbryggeriet på Kongsberg så dagens lys allerede i 1846. Da "Aktieselskapet Kongsberg Bryggeri" brant ned i 1921, var det slutt på ølbrygging i sølvbyen.

Saken fortsetter under bildet.

Øl på Kongsberg

Det er en spennende prosess for å komme fram til riktig smak.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

På denne tiden var det over 50 skjenkesteder i Kongsberg. Og ølet var selvsagt hovedingrediensen og et svært viktig element. Dermed har det gjenoppståtte produktet også en stor historisk verdi. Kanskje er ølet som nå brygges klart til å serveres under jazzfestivalen denne sommeren.

– Det er litt dårlig tid for å få det til, men kanskje går det, humrer Rydell.