Ølet brygges på malt og humle og det mineralrike Kongsberg-vannet.
For 100 år siden ble et av verdens beste ølslag brygget på Kongsberg. Kongsberg Pale Ale ble premiert under verdensutstillingen i Philadelphia i 1876 og i Paris i 1878. Nå gjenskapes ølet i et mikrobryggeri i Kongsberg.
– Kongsberg bryggeri var ett av de ledende bryggeriene i Europa, nettopp på grunn av tilgang til gruvene og stabilitet på temperatur. Så de kunne brygge på tidspunkter ingen andre kunne, forteller Mikael Rydell, restaurantsjef og ølbrygger ved Opsahlgården restaurant i Kongsberg.
Slutt i 1921
Det første ølbryggeriet på Kongsberg så dagens lys allerede i 1846. Da "Aktieselskapet Kongsberg Bryggeri" brant ned i 1921, var det slutt på ølbrygging i sølvbyen.
Saken fortsetter under bildet.
På denne tiden var det over 50 skjenkesteder i Kongsberg. Og ølet var selvsagt hovedingrediensen og et svært viktig element. Dermed har det gjenoppståtte produktet også en stor historisk verdi. Kanskje er ølet som nå brygges klart til å serveres under jazzfestivalen denne sommeren.
– Det er litt dårlig tid for å få det til, men kanskje går det, humrer Rydell.