NRK Meny
Normal

Økt fokus på smuglerbiler

Politiet har flere trafikkontroller langs riksvei 7 for å ta storsmuglerne.

Kontroll av polske biler

Politikontroll av mulige smuglerbiler i april 2013. Den hvite varebilen ble tatt med for videre undersøkelser, mens den gule Volkswagen fikk kjøre videre.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

De senere årene har politiet gjort flere store smuglerbeslag langs riksvei 7. Det har ført til at politiet har intensivert arbeidet med å stoppe mulige smuglerbiler.

Brit Fyksen

Både utrykningspolitiet og lokale patruljer ser etter mulige smuglerbiler, forteller politioverbetjent Brit Fyksen.

Foto: Politiet

– Vi har jevnlige trafikkontroller og annen aktiv polititjeneste som gjør at vi stopper biler, og da er smuglerbiler en av de tingene vi er på utkikk etter, sier seksjonsleder for etterforskning i Nordre Buskerud politidistrikt, Brit Fyksen.

Flere store beslag

Senest den 7. august stoppet politiet en østeuropeisk bil ved Nesbyen. Om bord fant de over 600 liter øl, nesten 40 liter sprit og flere tusen sigaretter.

Men beslaget er ikke unikt. I midten av juli ble en bil med smuglervarer for flere hundre tusen kroner stanset i Hønefoss.

Og i april 2013 ble tre personer pågrepet etter at de stakk av fra en trafikkontroll mellom Flå og Nesbyen. To av mennene ble tiltalt og dømt for storstilt smugling. I bilene fant politiet 273 liter brennevin, 1668 liter øl og 64.020 sigaretter.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Video av arrestasjon.

Se video der en av de tre ble pågrepet ved Bromma i fjor.

Politiet satte beslaget i sammenheng med et stort beslag i Østfold noe tidligere, fordi bilene var pakket på samme måte.

De to hovedmennene ble dømt til fengsel i henholdsvis 50 og 60 dager.

Les også:

Mulig hovedrute for smuglerne

I fjor tok politiet i Østfold beslag i 52 smuglerbiler. Men alle smuglerforsøkene klarer verken politiet eller tollvesenet å stanse. Riksvei 7 er en av transportårene for smuglervarer innover i landet, trolig helt over til Vestlandet.

– Jeg kan ikke påstå at riksvei 7 har blitt en av hovedveiene for smuglertransport, men vi har slike smuglersaker fra tid til annen. Det har vi hatt gjennom flere år. Men det er klart at veien går fra den ene store byen til den andre, så man kan jo tenke seg at den ruten blir brukt, sier Fyksen.

Politiet kan ikke si om det har vært noen økning i trafikken. Uansett er de klare på at de er avhengig av publikums hjelp for å avsløre storsmuglerne.

– Vi er veldig avhengig av tips og henvendelser fra publikum. I saken fra 7. august var det et vitne som meldte fra. Det gjorde at vi stoppet og kontrollerte nettopp den bilen, sier Fyksen.