Normal

Flere tar bilen hjem til jul

Stadig flere velger å kjøre bil over fjellet når de skal hjem til jul. Valget er ikke nødvendigvis problemfritt.

Kolonnekjøring

Tirsdag var det i perioder kolonnekjøring på riksveg 7 over Hardangervidda.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Jeg hadde valget mellom E16 og riksveg 7. E16 var stengt, så jeg valgte riksveg 7, men jeg ble litt overrasket over at det var kolonnekjøring her nå, forteller bergenseren Morten Rudolf, som venter på at kolonnen skal starte.

For det å komme seg over fjellet vinterstid kan fort by på problemer, noe stadig flere opplever. Biltrafikken mellom øst og vest er økende i jula, og kolonnekjøring er noe bilistene bør forberede seg på.

Trafikken er økende

Stengt med bom

Flere måtte vente opp mot to timer på Haugastøl tirsdag.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

På de to viktigste fjellovergangene i Buskerud, riksveg 7 over Hardangervidda og riksveg 52 over Hemsedalsfjellet, passerer det til sammen rundt 40.000 biler i løpet av desember. Flest passeringer er det i dagene like før jul og i romjula.

Det er på riksveg 7 trafikken øker mest. Det gjennomsnittlige døgntrafikken har i 2015 vært på 1086 biler, mot 976 i fjor.

På riksveg 52 over Hemsedalsfjellet er den totale trafikken noe større, men økningen er mindre. I 2015 har 1272 biler passert i gjennomsnitt hvert døgn, mens i 2014 var antallet 1246.

Mellom Hol og Aurland, på fylkesveg 50, er trafikken stabil. Begge de siste årene har gjennomsnittlig 298 biler passert hvert døgn.

– Kolonnekjøring tryggere

Denne uka har det vært kolonnekjøring på flere av fjellovergangene, og på Haugastøl sto bilistene i kø tirsdag for å passere den værharde Hardangervidda.

En av de ventende i snøværet var Catarina Troye, som også skulle hjem til Bergen for å feire jul. Ventetida var oppgitt til å være to timer, men Catarina er et tålmodig menneske.

– Dette er vi bergensere vant med. Det er alltid problemer med fjellovergangene, sier Troye.

Hun klager likevel ikke. For med nesten ingen sikt i snøværet over Hardangervidda, mener hun det er tryggere å ha noen foran og bak.

– Det er nesten bedre å kjøre i kolonne enn å kjøre alene, når det er helt på grensen, slik som nå, avslutter Troye.

Catarina Troye

– God jul, sier Catarina Troye med et smil. Hun er vant med kolonnekjøring og blir ikke nedstemt av litt ventetid.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK