Nye juletradisjoner venter kulturministeren

Linda Hofstad Helleland (H) er kvinnen bak luke nummer 2.

Linda Helleland julekalender

Kulturministeren bor i Drammen sammen med sin mann, Høyre-politiker Trond Helleland fra Ål. I år feirer de jul i Drammen for første gang. Nylig ble Hofstad Helleland valgt til ny visepresident i Verdens antidopingbyrå (WADA).

Hva har gjort mest inntrykk på deg i år?

Dette er året hvor det er vanskeligst for meg å peke på enkelthendelser. Inntrykkene har stått i kø, mange hver eneste dag som jeg kommer til å ta med meg videre i livet. Både av mennesker som jeg møter som gjør stort inntrykk på meg, men også kunstneriske opplevelser som jeg har så heldig å få oppleve som kulturminister.

Hvis jeg skal peke på én spesiell hendelse, så må det kanskje være at jeg fikk muligheten til å møte paven i Vatikanet. Å hilse på han og snakke med han, det var en helt spesiell opplevelse.

Hva er det fineste noen har gjort for deg i år?

I løpet av året har jeg blitt med i en regjering og fått mange nye kolleger der, og jeg leder et departement med mange dyktige og hyggelige medarbeidere som gjør mye fint for meg hver eneste dag.

Hvordan feirer du jul?

For første gang skal vi ha familien fra Trøndelag hjem til Drammen. Det har aldri skjedd før, for enten har vi dratt til Ål eller til Trøndelag. Men i år gjør vi en vri, så nå skal vi ut og få tak i juletre, lage juleribbe og skape tradisjoner i eget hjem for første gang. Hele familien gleder seg veldig og er i full gang med planleggingen.

Hva skal du lese i jula?

Ganske mye forskjellig, håper jeg. Jeg liker alltid å sette av god tid til å lese mye i jula. Jeg skal i hvert fall få lest Erling Kagges bok om stillhet. Det tror jeg er bra for meg nå, for jeg har veldig mange tanker i hodet hele tiden, og det skjer veldig mye når du er kulturminister. Så det å få koblet av et øyeblikk og nyte stillheten, det tror jeg er veldig bra. Så gleder jeg veldig til å lese Vigdis Hjorts roman «Arv og miljø».

Jeg liker alltid å sette av god tid til å lese mye i jula.

Og nå over til noe annet: Hvordan syns du Donald Trump bør lede USA?

Jeg håper selvsagt at han kan gjøre noen grep som jeg tror er helt nødvendig i USA, men jeg håper han fortsetter mye på samme linje som Obama-administrasjonen har lagt seg på. Det er viktig for Norge og verden for øvrig å få vite den utenrikspolitiske linja hans, fordi han har sagt lite om hva det innebærer. Jeg håper verdens statsledere ser hvor viktig det er med dialog for å få samme virkelighetsforståelse og se at vi må stå sammen.

Helt til slutt: Hvis du var statsminister i Norge for en dag, hva ville du gjort?

Nå snakker jeg mye med statsministeren, så jeg føler egentlig at jeg har ganske stor innflytelse. Jeg er i grunnen veldig fornøyd med å være kulturminister, jeg syns det er helt topp. Kunst og kultur er viktig, frivilligheten, idretten, mediepolitikken og ikke minst kirke og tros- og livssynssamfunnene våre. Det er en viktig oppgave og holder lenge for meg.

Hvem skjuler seg bak luke nummer 3 i julekalenderen?

Han er fra Ål. Låtskriver og musiker. Har blitt tildelt Prøysenprisen, Bendiksenprisen og Edvard-prisen.