NRK Meny
Normal

Ny kjempedam i Hallingdal

Ingen i Hallingdal trenger etter høsten 2008 å frykte dambrudd på Stolsvannsdammen. Da står en ny steinfyllingsdam i betong ferdig.

En ny steinfyllingsdam vil ligge rett nedenfor den gamle flerbuedammen.

Dette vil være med på å sikre Stolvassdammen. Mange har fryktet at dammen ville føre til en flomkatastrofe i dalføret.

Dammen vil bli ca 600 meter lang og ha en maksimal høyde på 23 meter.

Anleggsleder Sverre Hammer leder arbeidet på den nye Stolsvassdammen.
Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Fryktet flomkatastrofe

Anleggsarbeidene på den nye damen startet denne uken og vil vedvare denne sommeren og to somre framover. Anleggsleder Sverre Hammer sier til NRK at grunnet værforholdene i 1100 meters høyde over havet vil anleggsarbeidene bare pågå i sommerhalvåret.

Stolsvannsdammen har gjennom flere tiår skapt usikkerhet i Hallingdal. Folk var redde for at dammen skulle ryke og føre til en flomkatastrofe i dalføret nedenfor dammen der den ligger i fjellheimen mellom Ål og Hol kommuner.

Stolvassdammen
Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Gammel dam skal rives

E-CO som i dag eier dammen besluttet å bygge en ny dam rett nedenfor den nåværende betongdam fordi det har blitt for kostbart å vedlikeholde den gamle dammen. Når den nye dammen står ferdig høsten 2008 vil den gamle dammen delvis rives. Den nye dammen er en steinfyllingsdam med prislapp mellom 150 og 175 millioner kroner.

I den mest hektiske anleggsperioden i årene fremover vil den arbeide mellom 25 og 30 mennesker med bygging av den nye steinfyllingsdammen.

Anleggsleder Sverre Hammer sier utbyggerne kommer til å ta betydelig hensyn til vegetasjonen rundt dammen når massene til steinfyllingsdammen skal graves ut. En landskapsarkitekt er med i dette arbeidet.