Ny app gir synshemmede filmopplevelser

Appen Filmtolk gjør at svaksynte og blinde kan høre handlingen som foregår i kinofilmer.

Filmer som blir tilgjengelige for svaksynte

Disse filmene er allerede synstolket for blinde og svaksynte på DVD.

Foto: Johan Andreas Hætta / NRK

Trond Ausland

Ausland jobber for å tilpasse appen til norske brukere.

Foto: Privat

Tjenesten gir brukeren en fortellerstemme i øretelefonene. Dette kommer i tillegg til lyden de hører i kinosalen. Dermed får synshemmede en god forståelse av handlingen i filmen.

– Appen kjenner igjen filmens lydspor, og spiller av en fortellerstemme som er synkronisert med lyden i kinosalen, forklarer Trond Ausland.

Ausland, som er ansatt i selskapet Medialt, jobber nå for å tilpasse appen til norske forhold.

Synstolking

Kinosal

Kinosalen blir straks mer interessant å besøke for blinde og svaksynte, når de bruker den nye appen.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Slike tjenester har allerede eksistert på DVD-fronten i flere år, i form av et ekstra lydspor på DVD-platen. Det nye nå, er at såkalt synstolking skal gjøres tilgjengelig for kinogjengere.

I en filmmelding som legges frem for Stortinget i slutten av november, legges det opp til at alle norske filmer som får tilskudd fra Norsk filminstitutt, må tilby synstolking som del av sitt produkt.

Dersom filmmeldingen vedtas, vil den mest sannsynlig tre i kraft i 2017.

Tiltro til apper

Sverre Fuglerud, blindeforbundet

Fuglerud ønsker appen velkommen, og sier han foretrekker en slik løsning fremfor at kinoen stiller med synstolkingsutstyr.

Foto: Ingar Næss

– Slike synstolkingsapper bør det absolutt satses på, sier interessepolitisk rådgiver i Blindeforbundet, Sverre Fuglerud.

Fuglerud har selv testet lignende løsninger, og mener at slike apper er å foretrekke, fremfor løsninger der man er avhengig av kinoens synstolkingsutstyr.

Fuglerud håper at kulturminister Thorhild Widvey vil velge å satse på synstolking i årene fremover, også før den eventuelle filmmeldingen er på plass.

Fortsatt støtte

Ifølge kulturministeren er det viktig at synstolking inkluderes i filmmeldingen, men frem til disse tiltakene gjennomføres er hun enig i at behovet må dekkes på andre måter.

– På lik linje med 2014 og 2015, vil det bevilges penger til dette formålet i 2016, sier Widvey.

Kon Tiki for blinde og svaksynte

Kon Tiki er en av filmene som har en egen meny-knapp for blinde og svaksynte på DVD. 'Spill filmen med synstolkning' står det på hovedmenyen.

Foto: Johan Andreas Hætta / NRK