NRK Meny
Normal

Flere togavanger Drammen - Oslo

Fra og med søndag blir det hyppigere togavganger mellom Drammen og Oslo. Frekvensen øker med ett tog i timen, opplyser NSB.

Drammen stasjon

Hyppigere togavganger gir plass til 500 flere pendlere mellom Drammen og Oslo fra søndag.

Foto: Anders Nielsen

Det vil bli gjort plass til 300 flere NSB-brukere hver time. Dette kommer til å lette litt på trykket for pendlerne.

– Den aller viktigste endringen for reisende fra Drammen til Oslo er at de nå får en ekstra avgang hver time. Det vil si at det går fra fire til fem avganger i timen, som innebærer at kapasiteten øker med 300 personer i timen. Det er også litt nyere tog som er romsligere og har bedre plass, sier Gina Scholz, kommunikasjonsrådgiver, NSB Persontog.

Les også: Flere tog og flere tog i rute

Befolkningsvekst

Geir Isaksen, konsernsjef i NSB

Konsernsjef Geir Isaksen i NSB.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det er stor befolkningsvekst rundt de største byene, skriver NSB i en pressemelding. Dette krever langsiktig og helhetlig planlegging av kollektivtilbudet. Bare i Oslo og Akershus blir det over 400 000 flere mennesker de neste 30 årene.

– Med ruteendringen gjør NSB det som nå er mulig for å møte befolkningsveksten de kommende årene, sier konsernsjef Geir Isaksen.

Store forberedelser

Bak ruteendringene ligger mye arbeid: Nye strømledninger. Nye skinner. Nye sporveksler. Nye parkeringsanlegg for tog.

Dette er bare noe av det Jernbaneverket (JBV) og underleverandører har jobbet med for å muliggjøre et bedre lokaltogtilbud rundt Oslo, i all hovedsak på strekningen Drammen-Eidsvoll.

Prisen for alle prosjektene er underveis økt fra 2,5 til 3 milliarder kroner. I tillegg kommer NSBs kjøp av nye togsett til 400 millioner kroner, skriver Jernbanemagasinet.

Sørlandsbanen

På Sørlandsbanen øker antall avganger mellom Oslo-Kristiansand/Kristiansand-Oslo fra fem til åtte. I tillegg økes antall gjennomgående avganger mellom Oslo og Stavanger fra fire til sju hver dag.

Les også: Øker fra fem til åtte daglige avganger