«Julegavetyven» får fengsel i fire år

Marokkaneren som blant annet stjal julegaver fra barn og tømte sparegrisene deres er dømt til fire års fengsel.

Marokkaner dømt for over 100 innbrudd i Buskerud, Hordaland og Rogaland

Video fra private overvakingskamera ble brukt i rettssaken mot den 31 år gamle marokkanaren, som var tiltalt for over 100 innbrudd i Buskerud, Hordaland og Rogaland.

Foto: Poli

31-åringen har stukket fra politiet tre ganger og var tiltalt for flere innbrudd enn aktor noen gang hadde sett maken til.

I dag ble han dømt til fire års fengsel og til å betale erstatning på til sammen nær 312.000 kroner til flere privatpersoner og forsikringsselskaper.

Like før saken kom opp for Drammen tingrett, valgte mannen å tilstå alle de om lag 100 punktene i tiltalen mot ham, selv om han sa at han ikke lenger husket de enkelte innbruddene.

Tyvgods fra én mann

Politiet har funnet flere depot med tyvgods som de knytter til 31-åringen. Dette depotet ble funneti i Bergen i 2014, tyvgodset stammet fra flere innbrudd gjort på Jæren i 2013.

Foto: Politiet

Fikk strafferabatt

Straffen på fire års fengsel er to år mindre enn aktor Anne Maria Haarr ba om da hun la ned påstand om straff.

Retten begrunner dette med at rettspraksis tilsier at tilståelsen bør gi en straffereduksjon på 20 prosent, og at saken har ligget for lenge hos politiet. Tiltale ble tatt ut i november 2016, og saken ble først sendt til berammelse i april 2018.

I retten fortalte mannen at han begynte sin innbruddskarriere fordi han trengte penger.

Stjal julegaver

– Like før jul brøt han seg inn i et hus i Buskerud. Der pakket han opp alle julegavene til barna og fikk med seg Ipad-er og spill, i tillegg tømte han også sparegrisene til barna. Det sier noe om hvor systematisk han går til verks, fortalte aktor Anne Maria Haarr før rettssaken.

Anne Maria Haarr

Aktor Anne Maria Haarr har ikke sett noen tyver bli tiltalt for så mange innbrudd.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Fra før av er han dømt for om lag 50 innbrudd, hovedsakelig i Hordaland og Rogaland.

Flere av innbruddene han er dømt for, ble gjort mens barn og voksne sov inne i huset. Noen ganger kom det til konfrontasjoner.

Mannen til Silje Haga fra Haugesund gikk ned i stua, mens innbruddstyven fremdeles var der.

– Vi hørte det knirka i trappa. Da mannen min gikk ut for å se hva som skjedde, så han bare bakhodet på innbruddstyven forsvinne ut døra. Siden mannen min hadde så lite klær på, kunne han ikke springe etter, forteller hun.

Også familien til Anne Karin Synnes fra Karmøy hadde besøk av 31-åringen.

– Han kom inn gjennom kjellerdøra, så gikk han rundt i stua. Han tok PC-er, klær og sko. Deretter gikk han ut i garasjen og låste seg inn i en av bilene for å se etter ting han kunne stjele, forteller Anne Karin Synnes.

– Hvordan opplevde dere dette?

– Vi hadde det fælt etter det hadde skjedde, og hver gang det er i media, kommer det litt tilbake. Det er helt sprøtt å tenke på hvor mange tyverier denne mannen står bak.