NRK Meny
Normal

– Umulig for folk å forestille seg

Tidligere norsk gruvearbeider forteller om forholdene i gruvene. Han følger nå spent med på redningsaksjonen i Chile.

Gruvearbeidere i Chile

I dag reddes gruvearbeiderne opp fra gruva.

Foto: Martin Bernetti / Afp

Like etter klokken fem i dag tidlig kom Frorencio Avalos til overflaten i Chile, etter å ha vært innesperret i San José-gruven siden 5. august.

Sammen med de 32 andre gruvearbeiderne har han vært innesperret 700 meter under bakken.

Bjørn Ivar Berg

Bjørn Ivar Berg har selv jobbet i gruver.

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Bjørn Ivar Berg er fagsjef ved Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg. Han har selv jobbet i gruver 1200 meter under bakken, og forteller om ekstreme forhold.

Vond lukt

– Det er varmt, det er dårlig ventilasjon, høy luftfuktighet og mye støv, spesielt under arbeid. Jeg tror det er vanskelig for folk flest å forstå hvordan det er i en gruve, sier Berg.

Han legger til at lukten trolig er rimelig stram i gruva, etter 69 dager.

– Det kunne lukte rimelig ille av oss etter et skift. Her har de vært innesperret i to måneder uten å ha vaska arbeidstøyet sitt, så det er klart at stanken er voldsom. Men så har det kanskje hjulpet litt med de hullene de har boret ned i gruva, sier han.

Psykisk påkjenning

Det og holdes innesperret under bakken har vært en både fysisk og psykisk påkjenning for arbeidsteamet.

De første dagene hadde de knapt mat, og fikk utdelt en spiseskje med tunfisk annenhver dag. Rett etter at de har kommet opp blir de sendt til sykehus for undersøkelser.

– Det psykiske har helt klart vært en prøvelse for dem, og det vil også bli en prøvelse når de kommer til overflaten og dagene etter. Derfor har det vært ekstra viktig at de har hatt et godt samhold mens de har vært innesperret, sier Berg.

– Deilig å komme ut etter et skift

Utover dagen fortsetter redningsaksjonen. Redningsarbeidet er ventet å ta rundt et døgn før alle 33 er reddet ut av dypet. Etter 69 dager er det en opplevelse Berg vanskelig kan forestille seg.

– Jeg synes det var deilig å komme til overflaten og få frisk luft etter kun et skift. Disse har vært innesperret i 69 dager, det er en helt ufattelig opplevelse for dem det gjelder, sier han.

Publikum feirer at den første gruvearbeideren er oppe

Publikum feirer at den første gruvearbeideren er oppe.

Foto: Dario Lopez-Mills / Ap