Hopp til innhold

Tyrkere i Norge kan delta i presidentvalget

For første gang kan nordmenn med tyrkisk bakgrunn delta i det tyrkiske presidentvalget. Til helga velges ny president.

Sadi Emeci og Abdullah Barchi

Sadi Emeci (til venstre) og Abdullah Barchi er, sammen med flere andre med tyrkisk bakgrunn, svært opptatt av helgas presidentvalg i Tyrkia.

Foto: Tove Bø / NRK

Interessen blant tyrkerne i Drammen er stor. Byen har nest flest innbyggere med tyrkisk bakgrunn, bare slått av Oslo. Det forestående valget i Tyrkia er et hett samtaleemne.

Sadi Emeci

Sadi Emeci sitter som representant for Sosialistisk venstreparti i bystyret i Drammen.

Foto: Tove Bø / NRK

– For mange er dette veldig viktig, fordi det er første gang tyrkere som bor utenfor Tyrkia kan stemme. Derfor følger de ekstra godt med, sier Sadi Emeci.

Vi treffer ham midt mellom butikker som selger indisk silke og halalslaktet kjøtt. SV-politikeren kom til Norge som åtteåring og har bodd her i over 40 år. Likevel har han stemmerett i det tyrkiske presidentvalget, og han er hekta på tyrkisk politikk.

– På mange måter er tyrkisk politikk som en såpeopera. Du klarer ikke å holde deg unna, sier Emeci.

Omstridt presidentkandidat

Den sittende statsministeren, Recep Tayyip Erdogan, ligger godt an til å vinne valget. Ifølge NTB omtales Erdogan av mange som den mest betydningsfulle tyrkiske politikeren siden landsfaderen Ataturk. Men det siste året har hans politiske liv vært preget av protester og korrupsjonsanklager.

Han er beskyldt for å ha en autoritær lederstil, og hans tørst etter makt skremmer opposisjonen.

Sekulære tyrkere frykter dessuten at partiet hans, AKP, med sine islamistiske røtter, skal forkaste skillet mellom religion og stat – et viktig prinsipp fra Ataturks tid. Erdogan har skjøvet til side hæren, som så seg som en vokter av den sekulære staten.

Med Erdogan som statsminister, har den økonomiske veksten siden 2008 vært på opp mot ni prosent i året. Det til tross for den globale finanskrisen, som har preget mange andre land rundt Middelhavet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan (60) er favoritt til å vinne helgas presidentvalg i Tyrkia.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

Les også:

Høy temperatur

Emeci forteller at debattene og retorikken er mye hardere i Tyrkia enn i Norge. I tillegg er det mer drama i politikken. Senest i juli sa visestatsministeren at han ville forby kvinner å le offentlig. Tyrkiske kvinner reagerte med å laste opp bilde av seg selv leende på Instagram, og verdenspressen slo det stort opp. Emeci tror politikerne bruker slike strategier bevisst.

– Han visste at utspillet ville få internasjonal mediedekning, og det snur fokuset, sier Emeci.

– Ja, for presidentkandidat Erdogan har jo fått en del kritikk fra menneskerettighetsforkjempere og vestlige politikere for en autoritær lederstil?

– Det er riktig. Jeg sammenligner Erdogan med Putin. Han er bestemt, karismatisk og han får med seg store folkemengder. Det siste store folkemøtet hans i Istanbul, samlet rundt to millioner mennesker, sier Emeci.

Bruker ikke stemmeretten

Sammen med Emeci rusler vi bortover gata. Inne i en matbutikk, treffer vi Abdullah Barchi. Han var tidligere stor fan av presidentkandidat Recep Tayyip Erdogan.

– Jeg liker politikken hans, selv om jeg ikke liker alt. Økonomien går bedre enn tidligere, sier Barchi.

Men ved valget kommer ikke Erdogan til å få Barchis stemme. For han har bestemt seg for å ikke gå til urnene i den tyrkiske ambassaden. Det kommer heller ikke den profilerte SV-politikeren fra Drammen å gjøre.

– Det betyr jo egentlig at ingen av oss er fornøyd med noen av kandidatene, sier Sadi Emeci.

Begge de to er skjønt enige om at norsk politikk er viktigere for dem og deres liv. De bor tross alt i Norge.

– Vi må diskutere hva vi kan gjøre for det tyrkiske samfunnet her i Norge. Det er mye viktigere for oss og våre etterkommere, avslutter Barchi.