Hopp til innhold

Norheim: – Vil ikke ta fra ham jobben

DRAMMEN (NRK): Etter at en ansatt i Drammen kommune ba henne reise hjem, la Elisabeth Norheim ut navn og bilde av mannen på sosiale medier. I dag møtte hun ordføreren.

Elisabeth Norheim møter ordfører Tore Opdal Hansen

MØTTE ORDFØREREN: Det var en god tone mellom Elisabeth Norheim og ordfører Tore Opdal Hansen i Drammen.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Jeg har fått mange reaksjoner. Ikke alle er enige i det jeg gjorde, men jeg har fått mye støtte for at jeg reagerte så sterkt og tok grep, sier Elisabeth Norheim.

Det var i forrige uke en ansatt i Drammen kommune sendte en melding til Norheim på Facebook der han ba henne reise hjem. Hun reagerte med å legge ut navn og bilde av mannen. Tidligere har hun gjort det samme etter at en mellomleder i en buskerudbedrift kom med det hun oppfatter som rasistiske ytringer. "Be meg heller dra til helvete" var Norheims svar.

Elisabeth Norheim

– Målet er ikke å ødelegge livet for dem som kom med ytringene, sier Elisabeth Norheim.

Foto: Jens Andreas Nordskog Onshuus / NRK

Etter hendelsen i Drammen forrige uke ba Norheim om et møte med ordføreren, og mandag møttes de.

– Ungdom i Drammen og ansatte i kommunen sier til oss at de føler de ikke blir tatt på alvor. Det vil vi prate med ordføreren om. Vi er ikke her for å ta fra den kommuneansatte mannen jobben, sa Norheim før hun gikk i møtet.

Kommenterer ikke den ansattes ytring

Ytringen til den kommuneansatte ble heller ikke et stort tema på møtet. Hendelsen ble mer et påskudd for å treffe ordføreren, som var fornøyd etter det times lange møtet. Hverdagsrasisme er ikke mer utbredt i Drammen enn andre steder, mener han.

– Vi har nulltoleranse i forhold til diskriminering. Det skal vi ha. Vi jobber for at Drammen kommune skal bli et godt sted å jobbe og bo for alle, uansett hvilken bakgrunn de har, sier ordfører Tore Opdal Hansen.

Hva har dere gjort med ham som sendte meldingen til Norheim?

– Mannen er ansatt i Drammen kommune. Dermed er det rådmannen som har ansvaret.

– Må snakke om utfordringene

Anita Rathore

Anita Rathore fra Organisasjonen mot offentlig diskriminering, OMOD, var fornøyd med arbeidet mot rasisme i Drammen.

Foto: Jens Andreas Nordskog Onshuus / NRK

Med i møtet var også nestleder i Organisasjonen mot offentlig diskriminering, OMOD, Anita Rathore. Hun berømmet delvis ordføreren.

– Kommunen er opptatt av det internasjonale samfunnet, men arbeidet mot rasisme kommer ikke videre hvis man ikke tar opp utfordringene, sier Rathore.

Hun mener metodene til Norheim er legitime.

– Det å løfte enkeltepisoder, synliggjør også hvilke utfordringer man kan møte i Drammen. Heldigvis er ordføreren opptatt av at folk skal fortelle ham om negative opplevelser, avslutter Rathore.