NRK Meny
Normal

Norges Idrettsforbund kaster styret i cricketforbundet

Norges Idrettsforbund (NIF) har overtatt all styring av cricketforbundet, både økonomisk og administrativt. Styret reagerer kraftig på behandlingen.

Tvedt

TAR GREP: Norges Idrettsforbund har overtatt styringen av cricketforbundet. President Tom Tvedt sitter i møte med det nyvalgte styret tirsdag.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Vi kommer til å sette inn et styre av personer som vi har tillit til kan rydde opp og få en riktig retning på forbundet, både organisasjonsmessig og når det gjelder prioritering av penger, sier assisterende generalsekretær Øystein Dale.

Det nye styret som ble valgt på cricketforbundets forbundsting 13. mars 2016, ble tirsdag kastet og frattatt sine funksjoner.

Styret satt tirsdag ettermiddag i møter med blant andre idrettspresident Tom Tvedt.

– Aldri gått så langt

Idrettsforbundet har aldri gått så langt før som å overta all styring av et særforbund på denne måten.

– Nei, dette er ytterst sjelden, men bakgrunnen er at vi hadde en opprydding i 2013 som har pågått fram til nå. Mye var på vei i riktig retning, men gjennom vedtak og valg så registerer vi nå at man er tilbake der man var for to år siden. Det kan ikke idrettsstyret sitte å se på.

Hva er uforenelig med kravene idrettsforbundet stiller til et særforbund?

– Rent økonomisk så får særforbundene store summer til utvikling av tilbud til barn og ungdom, det skal ikke gå til drift av tilbud til de voksne i klubbene. Med det nye vedtaket i cricketforbundet flytter de pengene fra utvkling til cricket for voksne menn.

Gikk på tvers av råd fra NIF

– Men styret som ble valgt på cricketforbundets generalfosamling i mars ble valgt av et flertall, hvorfor kan ikke idrettsforbundet godta valget?

Det er såpass likhet mellom de som nå er valgt og de som satt i posisjon i 2013 og det ble på tinget vedtatt en rekke ting på tvers av råd fra NIF. Vi opplever at de neglisjerte føringene fra idrettsforbundet.

1. april ble det ansatt ny generalsekretær i Norges Cricketforbund, men ifølge Dale er det ikke penger i budsjettet til å dekke kostnadene til administrasjon fra og med 2. halvår 2016.

– Budsjettet resulterer i en dramatisk reduksjon av administrasjonen som etter vår mening ikke er ansvarlig personalbehandling og det er ikke ansvarlig budsjettbehandling ifølge idrettsforbundets lover.

– Føler oss tråkket på

Norges Cricketforbund har vært ute i hardt vær før. I 2009 stoppet idrettsforbundet alle utbetalinger på grunn av økonomisk rot. Nærmere en halv million kroner var forsvunnet ifølge regnskapene, penger som senere kom til rette.

Nasar Bhatti, Elisabeth Gundersen, Yousuf Gilani, Mohammad Fiaz og Sheraz Aslam er de nye styremedlemmene, og sistnevnte var styremedlem også i 2013.

Gilani (V) er varaordfører i Drammen og trakk seg som generalsekretær i forbundet høsten 2013.

President Tanveer Ahmad Chaudry ble valgt for to nye år, og han forteller at hele styret er i sjokk. Han føler seg motarbeidet av Dale.

– Er det det gamle styret de (NIF) ikke har tillit til? Vi har jo ikke begynt å jobbe, sier Chaudry.

– Det er ikke slik et demokrati fungerer. Vi føler oss tråkket på, fortsetter presidenten.

Han kjenner seg overhodet ikke igjen i kritikken, og han påpeker at NIF dirigerte forbundstinget, hvor det ble bestemt at det skulle holdes nytt valg av president.

Chaudry vant med 45 av 55 stemmer, og han varsler at styret ikke er ferdig med saken.

Idrettspresident Tvedt opplyser til NRK at han ikke har mulighet til å kommentere saken tirsdag kveld.

Det er allerede avtalt et nytt møte 14. april.