NRK Meny
Normal

Anmelder Nes kommune for kattedrap

Dyrevernsorganisasjonen NOAH anmelder Nes kommune for å ha tatt livet av seks katter.

Katter

Nes kommune har skutt seks katter på en eiendom i Nes. (illustrasjonsfoto)

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Anmeldelsen vil bli levert til politiet etter pinse, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH. Denne uka valgte Nes kommune å skyte seks av 15 katter på en eiendom i Nes der eieren selv ikke har vært i stand til å ta vare på dyrene.

Syke katter

Nes kommune mener de seks kattene var syke, og valgte å avlive dem på stedet. De øvrige kattene skal kommunen forsøke å omplassere i samarbeid med Dyrebeskyttelsen.

– NOAH har helt fra begynnelsen tatt kontakt med kommunen og tilbudt hjelp i denne saken, slik at problemet kunne løses til beste for dyrene ved at de kan få leve videre og eventuelt omplasseres, sier Siri Martinsen.

Ikke fritt vilt

katt

Katter er ikke fritt vilt, mener NOAH.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Det er ikke slik at katter er fritt vilt, derfor er det ulovlig å avlive dem, slik kommunen har gjort. Dette er ikke gjort av dyrevelferdshensyn. Mattilsynet har vært på inspeksjon, og de har ikke gjort et vedtak om avliving, fortsetter Siri Martinsen.

Hun benekter at kattene var i så dårlig form at de måtte avlives. Rådmann i Nes kommune, Torbjørn Hansen, sier han vil ta en anmeldelse til etterretning.

Mattilsynet

– Bekymrer det dere at NOAH kommer med en anmeldelse mot kommunen?

– Vi mener at vi har praktisert dyrevelferd ved å avlive dyr som ikke har hatt god helse. Og vi har bistått i en situasjon der eieren ikke har vært i stand til å ta vare på dyrene, sier Torbjørn Hansen.

Mattilsynet i Hallingdal har stilt seg bak kommunens beslutning:

– Det er fint hvis kommunen forsøker å få omplassert disse kattene. Men en del av dem må nok avlives, siden de er resultat av innavl, sa distriktssjef for Mattilsynet i Hallingdal, Svein Furuhaug til NRK tidligere denne uken.