Nekter for menneskehandel

DRAMMEN (NRK): Alle de tre tiltalte nekter straffskyld i en av norgeshistoriens mest omfattende menneskehandelsaker.

Aktor Kristian Nicolaysen og forsvarer Torgeir Falkum

RETTSSAK: Aktor Kristian Nicolaisen (t.v.) og 64-åringens forsvarer Torgeir Falkum i Drammen tingrett onsdag.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

En 64 år gammel mann, hans datter (37) og hennes eksmann (35) er tiltalt for grov menneskehandel etter at de hentet tre indiske arbeidere til Norge for å jobbe i to gartnerier i nedre Buskerud. Politiet mener de tiltalte har utnyttet arbeiderne som var i en sårbar situasjon og utsatt dem for tvangsarbeid.

Ifølge tiltalebeslutningen jobbet de indiske arbeiderne 12–14 timer daglig, sju dager i uken. De hadde en timelønn på under 10 kroner. De fikk utbetalt rundt 18-20.000 kroner da de reiste tilbake til hjemlandet etter seks måneder.

Erkjenner ikke straffskyld

Den 64 år gamle mannen er tiltalt for ett tilfelle av menneskehandel. Han erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet i Drammen tingrett onsdag.

Drammen Tinghus

Saken startet i Drammen tingrett onsdag morgen.

Foto: Raymond Dalen / NRK

– For det første er han uenig i den faktiske fremstillingen av saken og det påtalemyndigheten legger til grunn. Vi mener dette ikke kan klassifiseres som menneskehandel, sier Torgeir Falkum som forsvarer 64-åringen.

Den 37 år gamle kvinnen og den 35 år gamle mannen, som tidligere var gift, nektet også straffskyld for menneskehandel da tiltalebeslutningen ble lest opp i Drammen tingrett. De to er tiltalt for tre tilfeller av grov menneskehandel.

De tre er også tiltalt for økonomisk kriminalitet og for flere brudd på arbeidsmiljøloven. Alle nektet straffskyld for samtlige tiltalepunkter.

Ansatt anmeldte gartnerieieren

Politiet startet å etterforske saken sommeren 2012 da en av de indiske arbeiderne leverte inn en anmeldelse. Politiet aksjonerte mot gartneriene og pågrep de tre som nå er tiltalt. De ble løslatt etter kort tid. Telefonene deres ble avlyttet av politiet i dagene etterpå, og disse bevisene vil bli lagt frem for retten senere.

Aktor Kristian Nicolaisen sa i sitt innledningsforedrag at det har foregått menneskehandel fordi arbeiderne var i en sårbar situasjon og at det ble utført tvangsarbeid.

Ifølge aktor ble det ikke brukt tvang eller trusler da arbeidsforholdene ble etablert, men arbeiderne og deres familie i hjemlandet ble truet da arbeidsforholdet ble avsluttet.

Det er satt av ti uker til saken i Drammen tingrett. Nær hundre vitner skal forklare seg om det som skjedde på de to gartneriene fra 2008–2012.