Hopp til innhold

Dramatisk for utrydningstruet salamander

En av Norges største bestander av den utrydningstruede storsalamanderen er i fare, etter at en bonde tappet ned en vanndam i Lier.

Lahelldammen

Lahelldammen i Lier har en av Norges største kolonier av storsalamandere, men nå er den bare en pytt.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

I området rundt Lahelldammen i Lier holder en av Norges største bestander av den utrydningstruede storsalamanderen til, men nå er forsker Børre Dervo ved Norsk Institutt for Naturforskning bekymret.

Børre Dervo

Forsker Børre Dervo tror storsalamanderen kan være utryddet om få år, hvis vi ikke unngår hendelser som dette.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

– Vannet er omtrent tappet helt ned. Det er bare en ørliten pytt igjen, og i løpet av sommeren har mange larver dødd som følge av tappingen, sier han.

Storsalamanderen står på rødlista for truede dyrearter, og den står i fare for å dø ut. Ved Lahell i Lier har forskerne i flere år jobbet for å legge forholdene best mulig til rette for å redde den truede amfibiet.

Norges første salamanderhotell

I 2011 ble det bygget fire kunstige overvintringsplasser rundt dammen og flere dyr fikk operert inn mikrochip for å kunne overvåkes.

Stor salamander

Stor salamander

Foto: Bård Bredesen/Naturarkivet

De såkalte ”salamanderhotellene” var de første i Norge. Ved å bygge kunstige overvintringsplasser håpet Statens vegvesen å redusere dyrenes behov for å krysse sterkt trafikkerte veier, og dermed bedre vinteroverlevelsen for bestanden av storsalamander.

Da hadde forskerne allerede overvåket salamandrene i tre år. Forskere ved Norsk institutt for naturforskning fulgte storsalamandrene ved dammen tett, både gjennom feltobservasjoner, radio- og mikrochipmerking.

Studien viser at storsalamanderbestanden kan variere i stor grad mellom ulike dammer.

  • Les også:

Haster

Men nå har satsingen har fått seg et skudd for baugen. Den tørre sommeren har gitt behov for mye vann til tørre jorder, og til å vanne grønnsaker. Så mye at dammen er tappet nesten helt ned.

– Med så kraftig reduksjon i ynglingen som vi har sett nå, og hvis nedtappingen skulle gjøre så store innhogg blant de voksne salamanderne som vi frykter, er det stor fare for at bestanden på sikt blir utryddet, sier Dervo.

Med vinteren like om hjørnet, haster det nå med å få fylt opp igjen dammen med vann.

– Vi snakker nå bare om en uke eller to før vi kan få flere frostnetter, og da er det for sent. Her må vi få inn vann så fort som mulig, helst innen en uke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lahelldammen i Lier

Slik ser Lahelldammen ut med vann. I dette området trives salamanderen.

Foto: Børre Dervo/NINA

Strenge lovkrav

Det er kommunen som eier dammen, men en bonde har fortsatt rett til å bruke vannet fra dammen til vanning. Begge har ansvar for det som har skjedd, sier Dervo.

– Den bonden som har brukt vannet har hovedansvaret, selv om han har vanningsrett, men kommunen har sagt at den vil være med på finne praktiske løsninger. Vi sa fra om dette allerede for halvannen måned siden, så det har vært god tid til å finne en løsning. Men fortsatt har det ikke skjedd noe. Nå er det veldig nær en katastrofe, sier han.

– Det er strenge lovkrav når det gjelder sjeldne og utrydningstruede arter, og de er det mange av her, så det er helt klart ulovlig å tappe vannet så langt ned, fastslår forskeren.

Aldri hørt om begrensninger

Ragnhilg Nærstad

Ragnhild Nærstad har rett til å bruke dammen til å vanne grønnsaker, men har aldri hørt at det har vært begrensninger på hvor mye dammen kan tappes.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Det er ekteparet Terje og Ragnhild Nærstad som har brukt vannet i dammen. De visste ikke at tømmingen var forbudt.

– Vi har vannet etter behov, og har aldri fått høre at det er noen begrensninger. Hvis det er, eller blir ilagt en begrensning på vanning, må vi selvfølgelig forholde oss til det, men det betyr også at denne jorda ikke blir så godt egnet til å dyrke grønnsaker, sier Ragnhild Nærstad.

De har aldri måttet fylle dammen selv, det har naturen gjort selv.

– Vi har vel regnet med at den ville gjøre det denne gangen også, sier hun.

Starter fylling

Etter all innsatsen som er lagt ned ved Lahelldammen for å bevare storsalamanderen, frykter Børre Dervo likevel at jobben kan være forgjeves.

– Hvis vi ikke klarer å snu denne trenden, med slike hendelser som dette, vil storsalamanderen være utryddet om 50 år.

Nå, etter at saken ble satt på dagsordenen i NRK, kommer det meldinger om at det er gjort tiltak, og at fyllingen av dammen er i gang.