Her vil de trenge flere ansatte

KONGSBERG (NRK): Arbeidsledigheten i Norge vil øke de neste årene, ifølge beregninger fra Statistisk sentralbyrå. I Kongsberg er derimot fremtidsutsiktene gode.

Kongsberg Gruppens komposittfabrikk

MOTSTRØMS: Mens arbeidsledigheten er ventet å øke i Norge, vil Kongsberg Gruppen trenge flere ansatte. Her fra komposittfabrikken.

Foto: Bjørn-Owe Holmberg

Statistisk sentralbyrå (SSB) la torsdag frem nye beregninger som viser at arbeidsledigheten i Norge trolig vil øke til 4,1 prosent neste år. Bakgrunnen er fall i investeringer i oljebransjen som vil føre til dårligere økonomi. Rundt tre prosent er uten arbeid her i landet i dag.

En by i Norge skiller seg ut når det gjelder arbeidsledighet. I teknologibyen Kongsberg er kun 1,9 prosent av befolkningen uten arbeid.

Karen Birkeland

Markedsveileder Karen Birkeland i NAV Kongsberg.

Foto: Tove Bø / NRK

– Det kommer av at vi har et variert og godt arbeidsmarked. Vi har store teknologibedrifter som drar mye av lasset, sier markedsveileder Karen Birkeland i NAV Kongsberg.

NAV-leder på Kongsberg, Torgunn Aaker, bekrefter at kommunen har lavere arbeidsledighet enn resten av fylket og landet.

Trenger flere ansatte

Teknologikonsernet Kongsberg Gruppen er en av bedriftene som vil trenge flere ansatte de neste årene.

Asbjørn Nordbø

Asbjørn Nordbø i Kongsberg Gruppen er på jobbmessa for å finne flere ansatte.

Foto: Tove Bø / NRK

– Vi har behov for folk i årene som kommer. Vi går motsatt vei av mange andre. Det er positivt, sier Asbjørn Nordbø i Kongsberg Gruppen.

I disse dager arrangeres det jobbmesser for arbeidssøkere og arbeidsgivere i alle landets fylker. I Kongsberg stiller 40 bedrifter med behov for arbeidskraft. Arrangørene venter til sammen om lag 2.500 jobbsøkere fra mange kommuner.

– Vi oppfordrer de arbeidsledige til å ta kontakt med bedrifter og være aktive arbeidssøkere fra dag én. Ikke ta ferie. Jeg er sikker på at man får jobb om man kontakter mange, sender ut generelle søknader, reiser på besøk og bygger nettverk, sier Birkeland i NAV.