NRK Meny
Normal

Naturfotograf får pris av svenskekongen

Den norske naturfotografen og forfatteren Tom Schandy mangler én ting før han setter seg på flyet til Stockholm for å møte kongen og motta pris.

Elgku og kalv

Dette bildet har naturfotograf Tom Schandy tatt i Sylling i Lier.

Foto: Tom Schandy

Sammen med den svenske naturfotografen Felix Heintzenberg, er Tom Schandy tildelt prisen «Årets Pandabok 2015». Den får de for boka "I skuggan av träden – liv i våra vilda skogar."

Tom Schandy

Tom Schandy fra da han vant BBCs pris i 2009.

– Det blir en stor ære og veldig hyggelig å motta pris fra selveste kongen, sier Tom Schandy til NRK.no.

Kong Carl Gustaf deler ut prisen i Stockholm torsdag klokken 12.

«Årets Pandabok» deles ut i regi av Verdens naturfond (WWF), og går til årets beste naturskildring i ord og bilder. Dette er andre gangen Schandy får prisen.

Les: Prestisjefylt pris

En annerledes pris

Tom Schandy går sjeldent i annet enn turtøy, men før turen til Sverige har han funnet frem dress og slips. Han mangler kun én ting.

– Jeg har mange fine dyreslips, men jeg skulle gjerne hatt et tiurslips. Er det noen som har tiurslips til salgs, så er jeg interessert, ler Schandy.

Han har flere ganger tidligere vunnet priser for sine spektakulære naturbilder. To ganger har han gått til topps i den prestisjetunge fotokonkurransen «BBC Wildlife Photographer of the Year.»

Prisen han får overrakt torsdag, skiller seg ut, mener fotografen selv.

– Jeg formidler både tekst og bilder til publikum, og derfor er det ekstra gjevt å få en litteraturpris. Det er ikke så mange priser for oss som driver i den sjangeren. I Norge er ikke naturbøker ordentlig litteratur. Hvis du ser på de bøkene som får priser, så er det skjønnlitterært, biografier og sakprosa, stort sett uten bilder.

Tiur

Denne tiuren er fotografert i Øvre Eiker.

Foto: Tom Schandy