NRK Meny
Normal

Nattefrost kan gi eplekrise

Den varme våren på Østlandet har gitt rekordtidlig epleblomstring. Men epledyrkerne fortviler over kuldegradene forrige natt, og nettene som kommer.

Ole Kristian Hansen

Fruktdyrker Ole Kristian Hansen sjekker både blomster og værmelding flere ganger om dagen.

Foto: Raymond Dalen / NRK

Natt til søndag er det meldt flere kuldegrader mange steder. Det er svært dårlige nyheter for fruktdyrkerne. En eneste kuldenatt er nok til å gi store skader på frukten og i verste fall ødelegge hele avlingen. Den spesielle våren gjør situasjonen mer truende enn noensinne.

Aldri tidligere

På Ringvold Frukthage på Ringerike står allerede tusener av frukttrær i blomst. Lengst har plommetrærne kommet, men også på epletrærne er knoppene i ferd med å springe ut. Med 200 tonn årlig, er dette en av landets største epleprodusenter.

Plommeblomst

Plommeblomstene er tidligst ute, og tåler ikke minusgrader i det hele tatt.

Foto: Raymond Dalen / NRK

Ole Kristian Hansen har drevet gården sammen med kona i 30 år, og han kan ikke huske at frukttrærne har blomstret så tidlig som nå.

– Alle liker en tidlig vår, men for oss er det risikabelt. På denne tiden kan det fort snu og komme en frostnatt, og det kan bli katastrofalt, sier han

Da kan kom på trappa i morges og leste av temperaturen, skjedde det han fryktet aller mest. Gradestokken viste 1 minusgrad.

– Blomstene på dette plommetreet har kommet veldig langt og er full utsprunget. De tåler maksimalt null grader, og jeg frykter at det var for kaldt for dem i natt. Hvordan de skal tåle enda mer nattefrost. slik det er meldt i helgen, vet jeg ikke, sier han.

Fortsatt håp

Epletrær

Epletrærne kan klare ned mot et par kuldegrader.

Foto: Raymond Dalen / NRK

Eplene har han fortsatt et lite håp for. Blomstene er ikke fullt utsprunget enda, men knoppene er store og sprenger på.

Kulda kan skade blomstene og knoppene slik at det blir store froststriper i eplet. De kan ikke selges til forbrukere, men må gå til saftpressing til mye lavere pris. I verste fall kan knoppen dø, og da blir det ikke epler i det hele tatt.

– Blir det kaldere, går det galt med disse også. Slik de er nå, kan de kanskje tåle et par kuldegrader, men jeg er veldig nervøs. Det er hele årslønna som står i frukthagene her, sier han.

Han har opplevd at kulda har ødelagt avlingen, men det har alltid blitt noe ut av det. Før var det vanlig at eplene blomstret i begynnelsen av juni, men de siste årene har det blitt tidligere og tidligere – med tilsvarende større fare for frost.

Det blir mange oppslag på YR.no for epledyrkeren i løpet av dagen.

– Meldingene endrer seg hele tiden, og vi kan ikke annet å håpe at det går bra, sier han.