Hopp til innhold

Nasim (45) skal hjelpe Islamsk Råd med kvinnerekruttering

Islamsk Råd har fått kraftig kritikk for at det kun sitter menn i det nyvalgte styret. Nå ber organisasjonen om råd fra gründeren og fembarnsmoren Nasim Rizvi fra Drammen.

nasim rizvi

SKAL HJELPE: Nasim Rizvi skal gi rekrutteringsråd til mennene i styret i Islamsk Råd.

Foto: Privat

Ni av ni posisjoner ble fylt av menn da Islamsk Råd Norge (IRN) valgte nytt styre i oktober. Fem kvinner var nominert til verv, men hadde ifølge rådet ikke mulighet til å stille til valg. I ettertid har kritikken haglet.

– Det er ofte menn som styrer, og menn som legger føringer for ting som berører kvinner. Hvordan norske, muslimske kvinner opplever å være i samfunnet, det er det bare kvinner som kan fortelle, sier Nasim Rizvi til NRK.

45-åringen ble nylig kontaktet av Islamsk Råd og bedt om å møte styret for å komme med rekrutteringsråd, skriver Vårt Land i torsdagens papiravis.

Vil løfte fram muslimske kvinner

Årsaken til at så få kvinner er å finne i styrene, er fordi det ikke har vært kultur for det, mener gründeren og fembarnsmoren fra Drammen.

Kun én kvinne har vært leder for Islamsk Råd siden organisasjonen ble stiftet i 1993.

– Det er ikke lenge siden vi fikk kvinnelige prester og biskoper også. Så dette er nytt, og da tror jeg er viktig å ufarliggjøre det litt og få frem viktigheten av hvorfor kvinner må være representert i moskémiljøene, sier Rizvi.

Islamsk Råd: Høyt prioritert sak

Islamsk Råd skrev i en pressemelding forrige uke at styret har «registrert at det stilles flere spørsmål rundt kvinneandelen og det etniske mangfoldet i det nyvalgte styret».

– Vi tar disse tilbakemeldingene svært alvorlig, og vi vil behandle dette som høyt prioritert blant alle sakene vi skal jobbe med fremover, heter det på rådets egne nettsider.

Bakgrunnen for forespørselen fra Islamsk Råd til Nasim Rizvi var at informasjonsansvarlig i rådet hadde lest Rizvis kronikk i Drammens Tidende, hvor hun stiller seg spørsmålet om hvorfor kvinner er fraværende på styre- og ledernivå i moskeene.

– Når en person som Nasim, som er samfunnsengasjert og kommer med denne kritikken, så ser vi det som en mulighet til å prate med henne om idéer som vi kan gå videre med. Vi håper å klare å motivere og engasjere mange kvinner til å delta til neste valg, sier informasjonsanvarlig Yasir Ahmed til NRK.

– 99 prosent sjanse ved neste valg

Rizvis kronikk ble skrevet etter at avisen hadde kartlagt at det ikke sitter en eneste kvinne i ledelsen i de 22 muslimske trossamfunnene i Buskerud.

Men at Islamsk Råd nå ber om hjelp, tyder på at rådet er opptatt av å få til endringer, mener Rizvi.

– De har vist et veldig sterkt engasjement for å få fram kvinnene. Jeg tror det er 99 prosent sjanse for at de får en kvinne i styret til neste valg.