NRK Meny
Normal

Naboene: – Et dårlig forslag

Utøya-naboene er skuffet over forslaget om å flytte minnesmerket etter 22. juli til Utøykaia. De står fast på at det fortsatt blir rettsak til våren.

Jørn Øverby i Utstranda velforening

KRITISK: Jørn Øverby i Utstranda velforening er ikke fornøyd med AUFs velforening.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– Det er ikke bra. Vi syns dette er et lite godt forslag. Det er nære naboer på Utøykaia også og som var involvert i å redde ungdommer 22. juli, sier en av naboene, Jørn Øverby i Utstranda velforening, til NRK.

AUF og Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene foreslår å flytte minnesmerket til tomta deres ved Utøyakaia. Forslaget ble lagt fram på et pressemøte torsdag formiddag.

Pressemøte 22. juli-minnesmerke

NYTT FORSLAG: AUF vil flytte minnesmerket til tomta deres ved Utøyakaia. Forslaget ble lagt fram på et pressemøte torsdag formiddag.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– Utøykaia ligger i umiddelbar nærhet til campingplassen, og det er flere naboer og hus tett på, sier Øverby.

– Forslaget kom brått på. Vi ble ikke engang involvert og visste ikke hva som skulle komme. Vi skulle gjerne ha ønsket å delta i prosessen.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) sier han ikke har tatt stilling til AUFs forslag, men at han nå vil invitere naboene og Hole kommune til møter for å diskutere forslaget.

Blir fortsatt rettssak

Naboene i Utstranda velforening har gått til sak mot staten for å få stanset planene om oppføring av minnestedet på Sørbråten. Rettssaken går i Ringerike tingrett 25. april.

Øverby sier naboene fortsatt er innstilt på å møte staten i retten.

– Sånn som det ser ut nå, så blir det fortsatt rettssak. Dessverre, sier han.

Advokat Harald Stabell, som representerer naboene, sier verken han eller naboene visste noe om det nye forslaget på forhånd.

– Dette er bare å flytte på problemet, og det er helt utrolig at de kommer opp med et nytt sted som vil ramme nye naboer. Dette endrer ingen ting, bare stedsplasseringen, sier Stabell til NRK.

– Står dere fortsatt fast ved at det blir rettssak den 25. april?

– Ja, selvfølgelig, svarer Stabell.

Sanner: – Stor sans for forslaget

Forslaget om å flytte minnesmerket kommer for å unngå «en opprivende og uverdig rettssak», sa AUF-leder Mani Hussaini på pressemøtet på Utøykaia torsdag formiddag.

Jan-Tore Sanner på Utøyakaia

Kommunalminister Jan-Tore Sanner (H).

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) ønsker nå å få forslaget vurdert.

– Jeg har stor sans for forslaget, fordi det var dette stedet som var så sentralt for den tragiske dagen. Forventningsfulle ungdommer dro ut på sommerleir her, sa Sanner.

I desember tilbød staten Utøya-naboene en rettsmekling med erstatning eller kompensasjon i form av penger som en del av tilbudet. Det sa naboene tvert nei til.

Minnestedet skulle etter planen stå ferdig i fjor sommer, men naboenes protester har ført til at prosessen er blitt kraftig forsinket.

Ordføreren: – Et mer naturlig sted

Ordfører Per Berger (H) i Hole kommune mener det nye forslaget er kontruktivt.

Ordfører Per Berger (H) i Hole kommune

Ordfører Per Berger (H) i Hole kommune.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– Jeg syns at det er mer naturlig, sett med mine øyne, at et minnested på landsida kunne vært her, sier han til NRK.

Berger roser AUF og støttegruppen for forslaget.

– Jeg syns det er konstruktivt og vil gi all ære til dem som kommer med et forslag som kanskje kan bidra til å gi et minnesmerke som alle kan leve med. Men det er veldig nytt, og jeg syns velforeningen må få se på det, og se om det er mulig for dem å akseptere.