Hopp til innhold

– Luk burot der du er i sommer

Astma- og Allergiforbundet vil bli kvitt burota og oppfordrer barn og unge til å luke.

Burot

Sommerens siste og største påkjenning for pollenallergikere blomstrer i juli og august.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Prosjektet heter «Aksjon Burot» og det er Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) som står bak.

– Det går ut på at man luker burot i nærområdet et par timer en dag i midten av juni, før burota blomstrer, sier regionsekretæren i Telemark Eli Mathea Olsen til NRK.no.

Les også:

Pengepremier

Norges Astma- og Allergiforbund region østafjells har bedt alle barnehager og skoler i Telemark, Vestfold og Buskerud om å delta i aksjonen, og mange har meldt seg på allerede. Men det er ikke nødvendig.

– Folk kan luke burot og gi oss beskjed om det. Da blir de med i trekningen av pengepremier. I sommer kommer vi også til å ha en konkurranse for barn og unge hvor man kan luke burot i nærmiljøet eller på campingplassen når du er på ferie for eksempel. Gi oss beskjed så får du en kinobillett som takk for hjelpen, sier Olsen.

Eli Mathea Olsen.

– Pollenet fra burota er tungt i forhold til pollenet fra for eksempel bjørk og spres bare et par hundre meter, mens bjørk kan spres flere kilometer. Derfor hjelper det å luke burot i nærmiljøet, forklarer Eli Mathea Olsen.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

– Allergikere får en ekstra knekk

Burotsesongen varer fra slutten av juli til rundt 20. august og lukingen skal hjelpe folk med allergi, samt virke forebyggende.

– Burota blomstrer senest. Det vil si at en allergiker som har gått gjennom en vår med mange og tunge pollendager, får en ekstra knekk når burota også kommer. Det å luke virker forebyggende i forhold til de som ikke har noen allergi ennå ved at de ikke blir utsatt for disse allergenene, samtidig som det hjelper de som har allergi.

Får 100 000 kroner

«Aksjon Burot» arrangeres hvert år, og i år støtter ExtraStiftelsen prosjektet med 100 000 kroner. Noe av grunnen til det er gode resultater fra Vestfold.

– Det er 220 000 personer i Norge som har burotallergi, og det betyr at det er ganske mange som potensielt får nytte av dette prosjektet. Vi er veldig glad for å kunne bidra til det, sier informasjonsrådgiver Kjetil Hamnes.