Hopp til innhold

Nå vil alle ha disse vestene

Dette er den nye trenden når det gjelder redningsvester. Stadig flere bytter ut seilvesten med oppblåsbare vester, såkalte pølsevester.

Video Populært med flytevest

Se video: Populært med flytevest

– Vi kjøpte disse til året sesong. Tidligere brukte vi seilvest, men disse er mye mindre og hendigere, sier Tonje Slettingdalen på ferie i Kragerø.

Og de er ikke alene om å kjøpe det som betegnes som den nyeste trenden innen redningsvester. Det merker også daglig leder Stian Størseth ved Sport 1 i Kragerø.

Det som er svært merkbart er at de voksne nå kjøper seg pølsevester. De bytter ut den gamle flytevesten, for å ha noe som er enklere å ha på. Dermed er den også enklere å ha på seg i båten istedet for å la vesten ligge i skottet på båten, sier han til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Leteaksjon etter Per Erik Burud

Båttulykkene har tydelig vært en vekker for båtfolket. Søndag avsluttet politiet leteaksjonen etter den antatt omkomne Kiwi-sjefen Per Erik Burud.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

– Ulykkene har vært en vekker

Bare den siste uken har Størseth solgt 50 slike vester.

Båtulykkene ved Tjøme i forrige uke, der fire omkom og en fremdeles er savnet, har tydeligvis vært en vekker for mange.

– Hver gang jeg har solgt en vest har ulykkene ved Tjøme vært nevnt. Det har nok gått inn på folk at disse kanskje kunne vært reddet dersom de hadde hatt på vest, sier Størseth.

Kiwi-sjef Per-Erik Burud ble savnet etter en båtulykke på Tjøme onsdag 13. juli. Kona og hennes venninne døde i ulykken. Venninnens mann overlevde. Dagen før, natt til tirsdag, omkom to menn på 19 og 20 år i en ulykke ved Kjøpmannsskjær på Nøtterøy.

Flere som bruker vest

Stian Størseth

Stian Størseth ved Sport 1 i Kragerø merker etterspørselen etter de nye vestene.

Foto: Geir Åge Jensen / NRK

At vesten er populær er tydelig i Kragerø.

– Jeg ser flere som bruker vest enn tidligere, og det synes jeg er kjempefint. I tillegg er det trygt, for man vet aldri hva som skjer, sier Tonje Slettingdalen.

Om pølsevesten er liten og hendig å ha på, endrer den raskt karakter når den havner i vannet.

– Folk er mest opptatt av sikkerhet når de kjøper vest. Mest opptatt er de av om hodet ligger klar av vannet dersom de skulle slå seg bevisstløs, sier Størseth.

Også Ingvar Johnsen i Redningsselskapet kan bekrefte at flere bruker vest når de er på sjøen nå.

– Ja, vi ser at flere bruker vesten i båten nå enn tidligere, sier han til NRK.no.

Kan være falsk trygghet

Pølsevestene ser ut som tynne pølser som man tar på seg som en vest. Positivt med dem er at de er komfortable på og ikke i veien når man har dem på. De snur deg også på rygg om du havner i vannet og ikke er svømmedyktig.

Men de kan gi en falsk trygghet - for de trenger vedlikehold.

  • De skal i utgangspunktet blåses opp automatisk, eller man kan ta i bruk munnstykket på vesten dersom den automatiske funksjonen mislykkes.
  • Patronene i vesten må byttes ut jevnlig, helst en gang i året. På de fleste kan man følge med på holdbarhetstiden på patronene i et vindu på vestens fremside. Både patron og munnstykke skal skiftes når det er nødvendig.

Du trenger ikke kjøpe vest

Om du ikke ønsker å kjøpe redningsvest finnes det også andre alternativer. Ved mange brannstasjoner rundt om i landet er det mulig å leie redningsvester for 10 kroner dagen. I helgene koster det 20 kroner, og for en uke må du ut med 50 kroner for leie av en vest.

Vi leier ut alle typer redningsvester fra null til over 90 kilo, sier underbrannmester ved Kragerø Brannstasjon, Geir Mastereid.

Han mener å leie er en billig forsikring for dem som ikke velger å kjøpe vest.

– Når man ferdes på sjøen er det trygt å vite at man kan flyte til enhver tid.