Nå kommer omgangssyken!

Det er ikke uten grunn omgangssyke på engelsk kalles "winter vomiting disease". Vi går nå inn i den verste perioden hva angår magehelse.

Sykt barn

Det er ikke bare barn som kommer til å tilbringe lange stunder med bøtte ved senga fremover.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

En julaften i skytteltrafikk mellom ribbefatet og toalettet er en trist, men reell, tradisjon her til lands. Og med god grunn. Noroviruset, som er hovedsynderen i utbrudd av omgangssyken, trives best om vinteren.

Ikke farlig

Symptomene er velkjente og fryktet av de fleste. Oppkast, diaré, feber, vondt i hodet og andre influensalignende symptomer. Viruset er i tillegg svært smittsomt både gjennom kontakt og dråpesmitte.

Overlege Jørgen Bjørnholt ved Folkehelseinstituttet.

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Jørgen Bjørnholt, oppfordrer alle til å passe spesielt godt på håndhygienen.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

– Man kan føle seg veldig, veldig syk. Men, det er svært sjeldent at sykdommen får alvorlig forløp.

Den forteller overlege ved Folkehelseinstituttet, Jørgen Bjørnholt.

Håndvask er hans beskjed på hvordan folk skal holde seg godt planta på spisebordsstolen, og ikke på doskålen.

– Viruset er ekstremt smittsomt, og kan overføres med så lite som mellom ti og hundre partikler. Derfor anbefaler vi alle å passe ekstra godt på håndhygienen i tiden som kommer.

LES OGSÅ:

Utbruddet i gang

Men det er ikke desinfeksjonsmiddel med alkohol som gjelder, ifølge Bjørnholt. Antibac har nemlig ikke den største effekten på viruset, og derfor er det bedre med mer tradisjonell håndhygiene, som varmt vann og såpe.

Her kan du lese Folkehelseinstituttets egne råd til befolkningen. (NRK er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider.)

Allerede får Bjørnholt inn rapporter fra institusjoner som har hatt utbrudd, og blant disse går man over fra å desinfisere hendene til å kun bruke såpe og vann etter anbefaling fra instituttet. Sesongen er med andre ord godt i gang.

Det tar gjerne 12 til 48 timer fra man er smittet til man blir syk. Da kan man forvente to til tre døgn med sykdommen, og det finnes ingen behandling. Det er dog anbefalt at man inntar rikelig med væske, for å motvirke dehydrering.