Hopp til innhold

Flåtten er her allerede

Flåtten har allerede kommet ut av vinterdvalen. Klimaendringene er trolig årsaken, ifølge flått-ekspert Preben Ottesen.

Flått

TIDLIG: Flåtten er i aktivitet selv om vinteren så lenge det er bart og mildt.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Eline Sagen

Eline Sagen sammen med den ene hunden sin.

Foto: Privat

Eline Sagen var ute på tur med hundene sine i Hyggen på Hurum denne uken. Da hun kom hjem oppdaget hun noe bak øret til den ene hunden Santos.

– Da så jeg at det var en flått, fikk jeg fjerna den. Jeg ble litt overrasket, for det var jo litt tidligere enn jeg hadde regna med, sier Sagen.

Hundene Pim og Santos.

Eline Sagene gikk tur med hundene sine Pim og Santos i Hyggen.

Foto: Eline Sagen / Privat

Utvidet flåttsesong

Det milde vinterværet har nok et år lokket frem flåtten rekordtidlig. Men en av Norges fremste eksperter på flått, Preben Ottesen, er ikke overrasket.

Preben Ottesen

Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

– Flåtten er her allerede fordi det er over fem grader og snøfritt. Det har til og med skjedd i januar et år, i Halden, husker jeg, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Kan dette bli vanlig framover?

– Det har vært vanlig en stund. Med de prognosene man har for klimaendringer, kan vi vente oss tidligere vårer og mildere vintrer, og da vil flåttsesongen utvides. Den vil da klare seg på steder den tidligere ikke har klart seg, sier Ottesen.

Kortere vinter

– Hvis vi sammenligner med 1960, er våren to uker tidligere og høsten to uker senere. Vekstsesongen har dermed utviklet seg med en måned siden 1960 – noe som kanskje er mer dramatisk enn økt gjennomsnittstemperatur, sier Ottesen.

Flåttsesongen er normalt mellom april og november, men blir det varmt nok, klatrer den opp på strå og biter seg på det som kommer forbi. Ottesen minner om at flåtten, uansett årstid, kan inneholde Borrelia.

– Flåtten vil inneholde de samme smittestoffene nå som ellers i sesongen, og derfor er den like farlig nå. Men det vil som oftest gå bra, dersom man får flåttbitt, sier Ottesen.