NRK Meny
Normal

Myntproduksjonen blir helnorsk

Det Norske Myntverket på Kongsberg, som blant annet produserer alle norske mynter og Nobels fredsprismedalje, blir helnorsk igjen etter snart 13 år med utenlandsk eierskap.

Mynter i Kongsberg

Det Norske Myntverket blir nå helnorsk igjen, etter flere år med forhandlinger med et finsk selskap som eide halvparten av myntproduksjonen. Det sikrer arbeidsplasser, og den tradisjonsrike myntproduksjonen i Norge, sier Samlerhusets direktør.

Foto: NRK

I en pressemelding forteller Samlerhuset som før eier 50 % av Det Norske Myntverket at de kjøper den resterende halvparten av virksomheten fra det statlige finske myntverket Mint of Finland.

Det har vært frykt for at arbeidsplasser skulle forsvinne og produksjonen på Kongsberg flyttes ut av landet. Med på kjøpet følger flere kulturhistorisk viktige bygg i Kongsberg, plassert langs Numedalslågen.

Ole Bjørn Fausa

Direktør og eier av Samlerhuset, Ole Bjørn Fausa, er glad for at den tradisjonsrike myntproduksjonen forblir norsk.

Foto: Idar Edvin Krogstad / NRK

– De siste tolv åra har vi vært delvis eiet av et finsk selskap. Vi har ikke hatt like tanker om fremtiden for myntproduksjonen. De finske eierne ønsket å legge ned produksjonen her i Norge. Vi har ønsket å beholde produksjonen her i landet, sier eier og Samlerhuset-sjef Ole Bjørn Fausa til NRK.

– Alle arbeidsplassene trygge

Mynta på Kongsberg

Mynta, som produksjonslokalene heter på folkemunne, ligger idyllisk til i historiske bygninger ved Numedalslågen.

Foto: FOTO: Det Norske Myntverket

Det var Samlerhuset som trakk det lengste strået og fikk kjøpe ut sin finske medeier.

– Vi har forhandlet i flere år, og det har vært kompliserte forhandlinger. Vi er glade for å sikre alle arbeidsplassene. Det er mer enn bare en teknologibedrift, Mynta er en kulturinstitusjon, sier Fausa.

Det Norske Myntverket har de siste årene produsert offentlige mynter for åtte utenlandske nasjonalbanker. Eksportandelen er over 70 %.

Fausa viser til at de en stund fryktet at man ville komme til å oppleve det samme som i Sverige, hvor det svenske myntverket ble kjøpt opp av det finske myntverket og deretter lagt ned, etter at produksjonen var flyttet til Helsinki. I Danmark har Nasjonalbanken besluttet å nedlegge det danske myntverket.